INTREBARE:
Va rog sa-mi spuneti cand se face pomenirea de 30 zile, din ziua mortii sau a inmormantarii? In caz ca sunt necesare 30 zile din ziua inmormantarii e voie sa se faca cu o zi inainte? Se mai poarta sortul negru si de cand pana cand?

RASPUNS:
In traditia iudaica exista un concept de shloshim (lit: treizeci [de zile]), care se calculeaza din ziua decesului. Ceea ce este important de precizat sunt doua lucruri: primul, ca zilele in calendarul iudaic incep la apusul soarelui, motiv pentru care ora la care a avut loc decesul este esentiala pentru determinarea perioadei de shloshim.

In al doilea rand, shloshim nu inseamna neaparat 30 de zile calendaristice! In cazul in care in aceasta perioada intervine una dintre sarbatorile biblice (Rosh Hashana, Iom Kipur, Pesah, Shavuot sau Sucot), perioada de 30 de zile se scurteaza conform unui calcul care considera fiecare din aceste sarbatori ca o perioada de 7 zile. Deoarece legile referitoare la shloshim pot fi foarte complicate, iar ceremonia care are loc la finalul perioadei trebuie facuta in ziua corecta, va recomand sa contactati Comunitatea Evreilor din Suceava si Cancelaria Rabinica din Cadrul F.C.E.R. (tel. 021-312.21.96 sau 315.50.90 interior 131) si sa adresati aceasta intrebare unui rabin.

In legatura cu „sortul negru” pe care il mentionati in finalul intrebarii, nu stiu ce sa va raspund, deoarece nu stiu exact ce este acest sort negru. In traditia iudaica, nu se obisnuieste ca persoanele aflate in doliu sa poarte vestminte de culoare neagra, unele surse rabinice sustinand chiar faptul ca acest lucru este un obicei imprumutat din alte culturi si religii si in consecinta interzis in traditia mozaica. Si pentru acest subiect insa, v-as recomanda sa contactati un rabin care va poate oferi informatii suplimentare.

Share This
Sari la conținut