INTREBARE:
Vreau sa stiu mai multe despre Steaua lui David. De unde sa ma documentez, ce materiale de informare sa folosesc? Multumesc.

RASPUNS:
Steaua lui David (in ebraica „maghen David” – scutul lui David) este unul dintre simbolurile iudaice cele mai cunoscute. El este cunoscut si sub numele de „sigiliul lui Solomon” sau „steaua evreiasca”. Utilizarea sa ca simbol evreiesc este de data relativ recenta, simbolul definitoriu evreiesc in antichitate fiind Menora (candelabrul cu sapte brate).

Originile acestui simbol, desi relativ incerte, par a fi legate de simbolul mandala din hinduism. De asemenea, el apare si in alte culturi si religii, cum ar fi islamul sau religiile orientale. Dintre traditiile iudaice asociate cu acest simbol, cele mai cunoscute sunt acelea care pretind ca maghen David era simbolul prezent pe scuturile soldatilor din armata regelui David si respectiv care pretind ca steaua in sase colturi reprezenta configuratia astrologica in momentul nasterii regelui David. Nici una dintre aceste traditii nu au, dupa cunostintele pe care le detin, suport istoric.

Steaua lui David nu este mentionata in scrierile rabinice antice si nu apare in nici o dovada arheologica din Israelul antic. Arheologii sunt de parere ca in acea perioada, steaua lui David era practic un simbol necunoscut sau foarte putin cunoscut si utilizat in randul evreilor. Prima dovada istorica clara dateaza de la mijlocul secolului 12, cand simbolul stelei lui David era utilizat in amulete.

In zilele noastre, steaua lui David a devenit un simbol definitoriu evreiesc. Pe morminte evreiesti, in sinagogi, precum si in emblema multor organizatii evreiesti exista steaua lui. Pe steagul Israelului modern acest simbol apare incadrat de doua benzi bleu. In Israel, serviciul medical de urgenta poarta numele de Maghen David Adom (Steaua lui David Rosie), corespondentul israelian al Crucii Rosii.

Cu toate ca nu stiu exact spre ce materiale sa va indrum in continuare, desigur, subiectul este departe de a fi epuizat…

Share This
Sari la conținut