INTREBARE:
Am intalnit o afirmatie a dumneavoastra de genul „Noi ar trebui sa il aducem pe Mesia.” Cum?

RASPUNS:
Credinta iudaica in venirea lui Mashiah (Mesia) include si crearea unui „cadru propice” acestei veniri. Astfel, era mesianica este vazuta de iudaism ca o implinire a scopului pentru care a fost creata aceasta lume. Conceptul iudaic de Tikun Olam, tradus prin obligatia fiecarui om de a-si aduce contributia pentru crearea unei lumi mai bune, este o avampremiera a erei mesianice (in ebraica iemot haMashiah). Fiecare evreu este dator sa invete Tora, sa faca fapte bune si ii sa determine si pe altii sa se schimbe in bine, pentru a crea conditiile pentru venirea lui Mesia.

Iudaismul este o religie deosebit de pragmatica. Din punct de vedere iudaic, contributia fiecaruia la renasterea armoniei universale, incercarea de a reveni la gradul de sfintenie si la nivelul spiritual inalt al inceputului de lume sunt obiective primordiale. In repetate randuri, in cadrul aforismelor Talmudului, rabinii au pus accentul pe ideea ca fiecare sa contribuie atat cat poate pentru Tikun Olam: „Nu tu trebuie sa termini lucrarea, insa nici nu esti liber sa te dezici de ea!”, spune Mishna in Pirkei Avot (Invataturile Parintilor).

Indemnul pe care l-am formulat in comentariile la pericopele Torei se leaga de aceste concepte, de datoria fiecaruia de a ne intelege si duce la indeplinire misiunea de a perfectiona aceasta lume, de a o aduce pe un nivel spiritual mai inalt cu fiecare lucru pe care il intreprindem. Raspunsul exact la intrebarea „cum” depinde asadar de fiecare dintre noi…

Share This
Sari la conținut