INTREBARE:
Cand, unde este scris sau cine a spus ca evreii trebuie sa se intoarca in Israel doar cand Mesia va veni?

RASPUNS:
Ideea venirii lui Mesia (ebr: Mashiah) este una foarte discutata de-a lungul veacurilor. Inca de la Distrugerea Celui de-al Doilea Templu (anul 70 e.a.), speranta de reintregire nationala, de reintoarcere in Israel si de debut al erei mesianice a constituit un punct esential al credintei iudaice. Conform opiniei lui Rambam (Maimonide), orice evreu este dator sa creada ca Mashiah va veni si va reconstrui regatul suveran al lui Israel pe teritoriul sau biblic, va reconstrui Templul Sfant si va aduna pe evreii din toate colturile lumii. Teza lui Rambam este sustinuta si de versetele biblice din Deuteronomul 30:3-5 care afirma: „Dumnezeu, Dumnezeul tau, ii va readuce pe captivii tai si va avea mila de tine. Te va reintoarce si te va aduna… Chiar daca ai fi imprastiat la capatul cerurilor… Dumnezeu te va aduce inapoi…” Numeroase alte referinte continute in scrierile profetilor (Ieshaiahu 11:11, 12:16, 43:5-6; Amos 9:14-15; Ieremiahu 23:7-8; Ezekiel 39:25, 27-29) sustin aceasta idee.

In ceea ce priveste strict intrebarea dvs., raspunsul nu este unul simplu. Din cunostintele pe care le am, nu exista nici o sursa scripturala (Tora, Profeti, Scrieri) in care sa se mentioneze explicit ca evreii nu trebuie sa se reintoarca in Israel decat odata cu inceputul erei mesianice. Asocierea dintre venirea lui Mashiah si reintoarcerea evreilor exista insa (evident din sursele mentionate mai sus), ceea ce a lasat posibilitatea de interpretare a ei ca o asociere bijectiva, reciproca, in care reintoarcerea evreilor si venirea lui Mesia urmau sa se petreaca simultan. Desi de-a lungul istoriei sionismul si credinta pragmatica in reintoarcerea evreilor in Israel a cunoscut perioade de ascensiune si regres, au existat intotdeauna si evrei care sa faca Alia (sa emigreze in Israel) pe considerentul ideologic al dreptului evreilor de a locui in Tara Sfanta, dar si evrei care au preferat sa ramana in Diaspora si chiar sa se ridice impotriva ideii de infiintare a unui Stat Evreiesc in Israel inainte de venirea lui Mesia.

Exista chiar si astazi si chiar si in Israel (chiar si in Ierusalim, de unde sunteti dvs!) evrei care nu recunosc Statul Israel pe motive politice, dar si din convingerea ca aceasta structura de organizare a evreilor nu trebuie sa existe decat in asociere directa cu era mesianica. Viziunea organizatiei Neturei Karta (Organizatia Internationala Evreiasca Anti-Sionista), de exemplu, este aceea ca Dumnezeu a dat Israelul evreilor doar cu conditia ca acestia sa ramana la un anumit nivel spiritual, pe care evreii nu l-ar mai fi atins dupa Distrugerea Templului si inceputul Diasporei. Astfel, sustine aceasta organizatie, evreii nu ar trebui sa se reintoarca in Israel decat atunci cand, prin teshuva (cainta), Il vor aduce pe Mesia si vor dobandi iertarea divina.

Desigur, opinia lor (sau opinii similare) este contrazisa de reinfiintarea in 1948 a Statului Israel si de politica sionista si de „absorbtie” dusa de acesta pana in prezent.

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut