Care erau obiectele de cult din Mishkan (Tabernacol)?

Despre vasele ce se aflau in Mishkan (Tabernacol) si mai apoi in Templul din Ierusalim, Tora scrie foarte multe. Este vorba practic de aproape jumatate din Cartea Exodul (incepand cu pericopa Teruma, Exodul cap. 25). Sunt descrise cu lux de amanunte toate „accesoriile” Tabernacolului, de la Menora (candelabru), Mizbeah (Altar) si pana la vasele folosite pentru jertfe sau la kior (recipientul din care preotii isi spalau mainile si picioarele inainte de a intra pentru ritual). De asemenea, sunt descrise in amanunt si tapiseriile, precum si Tabernacolul in sine, cu toate detaliile sale arhitectonice. Toate vasele legate de Tabernacol si apoi de Templul din Ierusalim erau kodesh, adica sfinte, ele putand de asemenea transmite sfintenie altor obiecte pe care le atingeau.

Parte din accesoriile Mishkanului si ale Templului erau, pe foarte scurt, si urmatoarele:

  1. Arca Legamantului – in care se aflau cele 2 seturi de Table ale Legii (cele sparte de catre Moshe si cele intregi), toiagul lui Aharon si un recipient in care se afla mana (mancarea data de Dumnezeu evreilor in desert) – pericopa Teruma, Exodul 25:10 si urmatoarele.
  2. Menora – Candelabrul pe care kohenii il aprindeau in fiecare seara (pericopa Teruma, Exodul 25:31 si urmatoarele).
  3. Acoperitoarele Tabernacolului – pericopa Teruma, Exodul cap 26.
  4. Parochet-ul (perdeaua care separa cele mai sfinte doua incaperi ale Templului, Kodesh si Kodesh HaKodashim) – pericopa Teruma, sfarsitul cap. 26.
  5. Mizbeah-ul (Altarul principal din cupru) – pericopa Teruma, cap 27.
  6. Vestmintele Marelui Preot si ale celorlalti preoti – efodul (sort), ketonet (tunica), meil (roba), choshen (pieptar), tzitz (coronita) – pericopa Tetzave, Exodul cap.28.
Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut