INTREBARE:
Care este asemanarea intre sionism si masonerie?

RASPUNS:
Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane (editia 1975), masoneria este „(in trecut) asociatie secreta cu scopuri etico-religioase, politice si filantropice, care a imbinat la origine, traditiile de solidaritate ale corporatiilor medievale cu diverse traditii oculte; (azi) organizatii (loji) cu principii politice reactionare si cu ritualuri oculte, puse in slujba imperialismului; din fr. franc-maconnerie” (DEX, pag. 350). Conform DEX (editia pe CD), masoneria este „curent religios si filosofic care se caracterizeaza prin ritualuri mistice si prin imbinarea lor cu principii etico morale si politice”.

Conform DEX (editia 1975), sionismul este „miscare nationalista aparuta in randurile burgheziei evreiesti din tarile europene, la sfarsitul sec. 19, la baza careia sta ideea intemeierii unui stat evreiesc pe teritoriul Palestinei; din fr. sionisme” (DEX, pag. 867). Conform DEX (editia pe CD), sionismul este o „ideologie care promoveaza o politica nationalista evreiasca”.

Dictionarul Enciclopedic de Iudaism (Editura Hasefer, Bucuresti 2001), acorda termenului de sionism (Sion, intoarcerea la) – pag. 731 – un spatiu mult mai amplu. Astfel, conform acestei surse, sionismul (in ebraica tzionut) este o continuare a conceptului de Reintoarcere la Sion care a existat in istoria poporului evreu in ultimii cca. 2000 de ani (de la Distrugerea Templului din Ierusalim, anul 70 e.a. si pana in prezent). Sionismul, cu multiplii sai reprezentanti, printre care pot fi enumerati de exemplu Theodor Hertzl (1860-1904), este o pagina importanta in istoria iudaismului, in special in secolul trecut in unul din scopurile principale ale miscarii a fost indeplinit: reinfiintarea Statului Israel pe teritoriul sau istoric legitim.

Intre masonerie si sionism nu exista nici o legatura. Singura posibila conexiune este aceea ca unii reprezentanti ai Miscarii Sioniste au detinut si pozitii in lojile masonice.

Share This
Sari la conținut