INTREBARE:
Care este rolul nunului (a nasului) la casatorie si dupa aceea? Pot exista mai multe perechi de nasi?

RASPUNS:
In religia mozaica nu exista nasi pentru casatorie. Cu toate ca adesea persoanele care ii conduc pe mire si pe mireasa sub hupa (baldachinul nuptial) sunt numiti „nasi”, ceremonia nuntii ramane perfect valabila si in absenta acestora.

De obicei, persoanele care ii insotesc pe miri sunt parintii sau alte rude apropiate. Exista o traditie ca socrii sunt cei care il insotesc pe mire si soacrele cele care o insotesc pe mireasa, insa acest lucru este un simplu obicei. (De altfel, exista numeroase cazuri cand, din cauza situatiilor familiale complicate, a faptului ca unul dintre parinti nu mai este in viata sau datorita simplei dorinte a mirilor acest obicei nu este respectat). Nu este neaparat necesar ca insotitorii sa fie ei insisi casatoriti, cu toate ca se obisnuieste ca acestia sa fie intr-adevar cupluri evreiesti.

O cu totul alta pozitie in cadrul ceremoniei de nunta evreiasca o ocupa cei doi martori. Acestia au un rol deosebit de important si nicidecum doar onorific in cadrul ceremoniei. Ei sunt cei fara de care casatoria nu are valabilitate, deoarece ei sunt prezenti atunci cand este efectuat kidushin (transferul unui obiect de valoare, de obicei un inel, de la mire catre mireasa). Acesti martori trebuie sa fie ambii evrei, adulti (peste treisprezece ani), de sex masculin si sa respecte halaha (legea mozaica). Exista si alte perechi de martori, cum ar fi cei de la semnarea ketubei (document care infatiseaza obligatiile sotului fata de sotie) sau, conform anumitor traditii, la semnarea acordurilor preliminare dintre familii (tanaim), care trebuie sa respecte aceleasi reguli.

Rolul acestor perechi de martori si al persoanelor care ii insotesc pe miri sub hupa nu se extinde in principiu dincolo de ceremonie. Desigur, relatii de prietenie sau rudenie, dupa caz, sunt mentinute, insa religia mozaica nu prevede ca aceste persoane sa joace un alt rol in cadrul vietii cuplului proaspat casatorit.

O alta idee demna de mentionat este ca la ceremonia de circumcizie (Brit Mila) care se efectueaza in cea de-a opta zi de viata a unui baiat evreu, exista un cuplu care este de asemenea referit popular ca „nasi”. Este vorba despre kvater si kvaterin, care au doar rol pur ceremonial, aducand copilul in sinagoga pentru a fi circumcis. Si rolul acestora este limitat la ritualul in care iau parte, neextinzandu-se practic dincolo de acesta.

Share This
Sari la conținut