INTREBARE:
Ce a vrut sa spuna Rabinul Hilel cu aceste cuvinte: „… mai multe femei, mai multa vrajitorie …”?

RASPUNS:
Citatul pe care il oferiti este preluat din Pirkei Avot (Invataturile Parintilor), capitolul 2 mishna 7 si este alaturat mai multor constructii similare atribuite rabinului Hilel. Ofer in cele ce urmeaza intreaga mishna, pentru conformitate:

„El (Hilel) obisnuia sa spuna: mai multa carne, mai multi viermi; mai multe posesiuni, mai multe probleme; mai multe femei, mai multa vrajitorie; mai multe sclave, mai multa promiscuitate; mai multi sclavi, mai multa talharie. [Dar] mai multa Tora, mai multa viata; mai mult timp petrecut [in compania invatatilor], mai multa intelepciune; mai mult sfat, mai multa intelegere; mai mult dat de pomana, mai multa pace. Daca un om dobandeste un nume bun, a dobandit ceva pentru sine. Daca un om dobandeste cunoasterea Torei, a dobandit viata in Lumea Viitoare.”

Motivul pentru care femeile sunt asociate in aceasta mishna cu vrajitoria este unul deosebit de simplu: in Tora, in versetul 22:17 din Exod (22:18 in versiunile crestine ale Bibliei), vrajitoria este de asemenea asociata cu femeile: „Pe vrajitoare sa nu o lasi sa traiasca”. In ebraica, cuvantul utilizat este „mehashefa” (vrajitoare), de genul feminin. Este posibil ca in antichitate vrajitoria sa fi fost practicata exclusiv sau predominant de catre femei si de aceea Tora si mai apoi Hilel sa fi ales sa foloseasca femininul.

Share This
Sari la conținut