Ce inseamna “a kusheri carnea” si cum se realizeaza acest proces?
In mai multe versete ale sale (Leviticul 7:26, 17:10, 19:26 si Deuteronomul 12:16, 12:23, 15:23), Tora interzice evreilor sa consume sange. Motivul acestei interdictii este ilustrat cel mai bine de versetul: „Numai sa fiti foarte stricti sa nu mancati sangele, pentru ca sangele este viata si sa nu mancati viata impreuna cu carnea!” [Deuteronomul 2:23]
Pentru a respecta aceasta porunca a Torei, carnea (provenita de la un animal kasher si sacrificat prin taiere rituala – shehita) trebuie curatata in intregime de sange inainte de a fi pregatita pentru consum. Acest proces se numeste kusherit sau kusherire (de la cuvantul ebraic kasher, insemnand „bun pentru a fi folosit”, conform poruncilor divine).
Kusherirea carnii se realizeaza in trei etape. Prima etapa consta in scufundarea completa a carnii intr-un vas cu apa la temperatura camerei timp de jumatate de ora. Dupa aceasta, carnea se spala si apoi se sareaza cu sare grunjoasa pe toate suprafetele. Bucatile de carne cu sare se lasa pe o suprafata inclinata, timp de jumatate de ora, pentru ca sarea sa extraga sangele din tesuturi si acesta sa se poata scurge liber. Apoi, carnea se spala bine de sare si sange (de cel putin trei ori) si se poate consuma si prepara in orice fel.
Exceptie de la aceasta regula fac organele producatoare de hematii (globule rosii), cum sunt splina si ficatul, care se kusheresc prin frigerea lor pe un gratar (nu tigaie!). Dupa frigerea completa pe gratar, ficatul sau splina pot fi preparate in orice alt mod dorit.
Opinii recente