INTREBARE:
Ce inseamna “Bar Mitzva” si “Bat Mitzva”?

RASPUNS:
Cand un baiat evreu implineste varsta de 13 ani si o zi, el devine responsabil pentru faptele sale din punct de vedere halahic (al legii iudaice). Pana in acel moment, orice fapta buna sau orice incalcare a unei porunci a Torei, este considerata a fi a parintelui.

Sintagma “Bar Mitzva” inseamna in traducere directa “fiul poruncii”, fiind o aluzie la faptul ca baiatul evreu devine obligat din acel moment sa indeplineasca poruncile Torei.

Termenul analog pentru fete este acela de “Bat Mitzva” (in traducere literala “fiica poruncii”), momentul in care, la varsta de 12 ani si o zi, o fata evreica devine raspunzatoare pentru faptele sale si obligata sa indeplineasca poruncile divine.

Din punct de vedere ritual, “Bar Mitzva” si “Bat Mitzva” sunt marcate prin ceremonii la sinagoga sau in familie. Tanarul sau tanara adult(a) este sarbatorit de catre cei apropiati, avand totodata ocazia de a-si demonstra cunostintele iudaice acumulate.

Ritualurile asociate cu aceste momente sunt de data relativ recenta (sec. 16 pentru “Bar Mitzva” si respectiv 18 pentru “Bat Mitzva”) si ele nu reprezinta decat simple obiceiuri evreiesti, neinfluentand momentul propriu-zis al majoratului.

Share This
Sari la conținut