Am aflat ca ingerul sau omul cu care s-a luptat Iacov a fost ingerul lui Esau deci Satan, si versetul 32 din Geneza cap. 32 spune ca Dumnezeu a lovit… Asta nu prea e clar pentru mine…. imi scapa ceva.

Ingerii sunt mesagerii lui Dumnezeu si nu au vointa proprie. Satan nu a facut decat sa indeplineasca vointa divina de a-i oferi lui Iaacov o incercare grea si o posibilitate de a clarifica odata pentru totdeauna cine va urma mostenirea spirituala a lui Itzhak (care pana atunci era a lui Iaacov doar prin faptul de a fi cumparat dreptul de intai-nascut si prin binecuvantarea pe care a „furat”-o de la tatal sau). In episodul in care Iaacov lupta cu ingerul, Dumnezeu este cel care prin acest inger ii ofera lui Iaacov posibilitatea de a pecetlui transferul dreptului de intai-nascut si totodata de a-si infrunta propriile temeri, care l-au facut sa fuga intreaga sa viata.

Asadar, Iaacov lupta cu Dumnezeu (ingerul este doar un mesager) si este lovit tot de catre Dumnezeu, poate pentru a-i aminti ca o intalnire la un asemenea nivel spiritual necesita sacrificii. De altfel, cuvantul ebraic pentru „inger” este malah, care poate insemna si „mesager”, „sol”, pentru ca ingerii sunt solii lui Dumnezeu. In debutul pericopei Vaishlah, Tora spune: „Vaishlah Iaacov malahim el Esav ahiv” – si Iaacov a trimis malahim la fratele sau Esav. Unii comentatori interpreteaza malahim prin mesageri, altii explica faptul ca Iaacov a trimis ingeri adevarati, deoarece nivelul sau spiritual era atat de ridicat incat putea porunci chiar si ingerilor.

Share This
Sari la conținut