INTREBARE:
Ce porunca incalca un om care isi ia o a doua nevasta? Dar daca se recasatoreste dupa moartea primei sotii?

RASPUNS:
Conform poruncilor Torei, un barbat are voie sa isi ia mai mult de o sotie, in timp ce unei femei ii este interzis sa aiba relatii de natura sexuala cu orice alt barbat in afara sotului ei. In vremurile biblice, poligamia nu era interzisa si Tora sau scrierile profetilor abunda de familii cu doua sau mai multe sotii ale aceluiasi barbat.

Restrictiile referitoare la casatoriile pe care un barbat are voie sa le contracteze au ca suport in primul rand versetele din Deuteronomul 23:1-8 si din capitolele 18 si 20 din Leviticul, care interzic casatoriile dintre diverse rude de sange. Un barbat nu are voie asadar, conform poruncilor Torei, sa isi drept sotie pe sora actualei sotii (sau o alta ruda apropiata a acesteia), atat timp cat sotia lui este in viata. Interdictia se aplica chiar si in cazul in care el a divortat in prealabil de sotia sa. Practic, in momentul contractarii unei casatorii, surorile sotiei devin tzarot (literal, probleme), femei cu care un barbat nu are voie sa se casatoreasca sau sa intretina orice fel de raporturi sexuale atata timp cat sotia sa este in viata. Interdictia de a se casatori cu alte rude de sange ale sotiei (de exemplu cu mama acesteia) este in schimb permanenta, nu doar pana la moartea sotiei.

Chiar si in cazul contractarii unei alte casatorii, barbatul evreu nu avea voie sa diminueze cu nimic din drepturile conjugale (de ordin financiar sau chiar de natura sexuala) ale primei sotii. Cu alte cuvinte, un barbat avea voie sa isi ia o a doua sotie numai in situatia cand putea sa isi permita sa intretina doua femei.

Conform unui decret rabinic din anul 950 e.a. (decret dat pentru o perioada de 1000 de ani si prelungit apoi in anul 1950 printr-o hotarare a Rabinatului din Israel) poligamia a fost interzisa. Acest decret a fost acceptat in intreaga lume a evreilor ashkenazi, insa nu a ajuns spre exemplu in comunitatile evreiesti din Iemen sau Etiopia, unde poligamia a continuat sa existe. La stabilirea evreilor din aceste tari in Israel, poligamia a incetat sa mai fie o practica, dar casatoriile contractate inainte de aceasta data au ramas valabile.

In zilele noastre, poligamia nu este permisa. Un barbat sau o femeie au voie sa se recasatoreasca numai dupa decesul sotiei / sotului sau dupa un divort religios, si atunci numai cu persoane care nu sunt interzise prin porunca divina.

Share This
Sari la conținut