INTREBARE:
De ce Solomon da porunca ca fratele sau Adonia sa fie ucis, cand Dumnezeu a dat porunca clara, „sa nu ucizi”? De ce a avut atatea neveste, cand Dumnezeu condamna poligamia?

RASPUNS:
Cu toate ca Adonia era mai in varsta decat Solomon si in consecinta tronul ar fi trebuit in mod teoretic sa ii apartina, conform instructiunilor specifice ale lui David, tronul i-a revenit lui Solomon. Cu toate acestea, Adonia a continuat sa pretinda tronul si s-a autoproclamat rege. Urmarit de catre regele de drept, Solomon, si iertat de catre acesta cu conditia sa „fie un om cinstit” (Regi I 1:52), Adonia nu a incetat sa isi urmareasca scopul de a obtine tronul. Adonia a incercat apoi sa ia de sotie pe fosta sotie a tatalui sau David, Avishag. Solomon s-a opus acestei casatorii si l-a pedepsit pe Adonia cu moartea, trimitandu-l pe Benaia sa il execute (Regi I 2:13-25).

Asa dupa cum am spus, motivul pentru care a fost executat Adonia a fost acela ca s-a revoltat impotriva regelui Solomon. In acele vremuri (ca si in multe alte regimuri dupa aceea), o persoana care se revolta impotriva institutiei regale si incerca sa obtina tronul cand acesta nu i se cuvenea platea cu viata. Aceasta era legea in vigoare!

In plus, porunca lui Dumnezeu de a nu ucide nu se referea la astfel de ucideri. Aceasta nu era o crima, ci o executie a unei persoane care incerca sa submineze autoritatea regelui. De altfel, si alte actiuni ale unei persoane puteau atrage, in anumite conditii, pedeapsa cu moartea. Distinctia care trebuie subliniata in acest sens este aceea intre „a nu ucide” si „a nu asasina” – porunca Torei se refera la crima, si nu la omorarea unui om care merita acest lucru conform legii (cum ar fi de exemplu cazul legitimei aparari).

In ceea ce priveste a doua parte a intrebarii dvs., o precizare este necesara: Dumnezeu nu condamna poligamia! Un barbat evreu are voie, conform Torei, sa aiba oricate sotii doreste, cu conditia sa isi poata indeplini fata de toate obligatiile de sot (hrana, intretinere si relatii sexuale). O femeie insa nu poate avea decat un singur sot. Prin decret rabinic (repet, rabinic), poligamia a fost intr-adevar interzisa si pentru barbati.

Exista intr-adevar o porunca speciala pentru regele Israelului, aceea de a nu avea „prea multe neveste”, cu toate ca numarul acestora nu este specificat. Aceasta porunca este in conformitate cu versetul 17:17 din Deuteronom: „[Regele Israelului] sa nu aiba un numar mare de neveste, ca sa nu i se abata inima…” Aceasta este intr-adevar o porunca pe care Solomon a incalcat-o: traditia afirma ca a avut 700 de sotii si 300 de concubine! In final, acesta a fost si motivul pentru care si-a pierdut domnia: „La batranete, sotiile i-au abatut inima lui Solomon dupa alti dumnezei.” (Regi I 11:4-5)

Share This
Sari la conținut