Ce se intampla cu sufletul omului dupa moarte?
Conceptiile evreiesti despre continuitatea existentei sufletului dupa moarte sunt deosebit de diverse. Ele variaza de la interpretari simple, bazate pe ideea legamantului dintre Dumnezeu si evrei si pana la interpretarile mistice ale Kabalei sau Zoharului.
Conform traditiei evreiesti, dupa moarte, sufletul unui om trece printr-o perioada de purificare inainte de a intra in Lumea Viitoare (Olam Haba). Aceasta perioada, pe care sufletul o petrece in „compania” divinitatii, in apropierea Scaunului Gloriei Divine (Kise Hacavod), este urmata apoi de intrarea eterna in Lumea Viitoare, asociata de traditia iudaica cu Paradisul, in care sufletele celor drepti invata Tora impreuna cu sufletele marilor invatati ai tuturor timpurilor.
Iudaismul are de asemenea si un concept similar celui de reincarnare (ghilgul neshamot), care presupune o judecata a sufletului pentru ceea ce a facut in lumea aceasta. Conceptul nu este mentionat explicit in Biblie, deoarece, au interpretat inteleptii, Dumnezeu doreste ca sufletul omului sa fie liber sa aleaga intre bine si rau (liberul arbitru). Perioada de ghilgul neshamot (evaluare si judecata a sufletului) dureaza in principiu un an de zile. Dupa trecerea unui an de la deces, sufletul intra in Gan Eden (Paradis).
Din punct de vedere kabalistic, sufletul fiecarui om contine o scanteie divina. Conform acestei interpretari, dupa moarte, scanteile divine se reintorc la Creator. Exista de asemenea si o opinie conform careia un suflet care nu si-a indeplinit misiunea in intervalul unei vieti umane poate reveni intr-o alta viata pentru a o indeplini.
superbe explicatii care inca mai au nevoie de continuare, stim ca nu aveti timp si apreciem eforturile care le faceti ca sa ne aduceti cat mai multa lumina din invataturile dv. stiu ca veti zambi acum, dar numai pentru ca undeva am spus contrariul, 🙂 Insa aici in acest context ma gandesc, daca din aceasta cauza razboiul nu se mai termina, ura care e intre oameni neamuri si evrei persista de a lungul veacurilor, cei ce au fost candva ucisi se intorc pentru a ucide si invers, e o rezolvare razbunarea pentru unii, si tot acest joc al vietii se da in planul Divin putini care se intorc de prea multe ori ajung sa caute iluminarea suprema, si viata alaturi de Creator scapand de ciclurile reancarnarii.
De aici si dragostea unor oameni care se nasc intre neamuri fata de Israel, fata de cultura evreiasca, si afinitatea cu Elohim…e posibil ce ziceti?
Nu am înțeles nimic. Ce legătură are noțiune de ghilgul neșamot cu răzbunarea sau cu relațiile dintre evrei și neevrei?
Puteti sa vorbiti putin mai indeamanunt la subiectul Reincarnare? Multumesc
Din păcate, nu dispun de timpul necesar pentru a aborda subiecte noi și în special subiecte de asemenea anvergură.