Ce se intampla cu sufletul omului dupa moarte?

Conceptiile evreiesti despre continuitatea existentei sufletului dupa moarte sunt deosebit de diverse. Ele variaza de la interpretari simple, bazate pe ideea legamantului dintre Dumnezeu si evrei si pana la interpretarile mistice ale Kabalei sau Zoharului.

Conform traditiei evreiesti, dupa moarte, sufletul unui om trece printr-o perioada de purificare inainte de a intra in Lumea Viitoare (Olam Haba). Aceasta perioada, pe care sufletul o petrece in „compania” divinitatii, in apropierea Scaunului Gloriei Divine (Kise Hacavod), este urmata apoi de intrarea eterna in Lumea Viitoare, asociata de traditia iudaica cu Paradisul, in care sufletele celor drepti invata Tora impreuna cu sufletele marilor invatati ai tuturor timpurilor.

Iudaismul are de asemenea si un concept similar celui de reincarnare (ghilgul neshamot), care presupune o judecata a sufletului pentru ceea ce a facut in lumea aceasta. Conceptul nu este mentionat explicit in Biblie, deoarece, au interpretat inteleptii, Dumnezeu doreste ca sufletul omului sa fie liber sa aleaga intre bine si rau (liberul arbitru). Perioada de ghilgul neshamot (evaluare si judecata a sufletului) dureaza in principiu un an de zile. Dupa trecerea unui an de la deces, sufletul intra in Gan Eden (Paradis).

Din punct de vedere kabalistic, sufletul fiecarui om contine o scanteie divina. Conform acestei interpretari, dupa moarte, scanteile divine se reintorc la Creator. Exista de asemenea si o opinie conform careia un suflet care nu si-a indeplinit misiunea in intervalul unei vieti umane poate reveni intr-o alta viata pentru a o indeplini.

Share This
Sari la conținut