INTREBARE:
Despre ce ostiri este vorba in versetele 12:41 si 12:51 din Cartea Exodului?

RASPUNS:
Versetele pe care le amintiti sunt urmatoarele: „S-a intamplat la sfarsitul celor 430 de ani si chiar in ziua aceea ostirile lui Dumnezeu au parasit Tara Egiptului.” (Exodul 12:41) si „S-a intamplat chiar in acea zi: Dumnezeu i-a scos pe fiii lui Israel din Tara Egiptului, cu ostirile lor.” (Exodul 12:51)

Cuvantul ostiri (in ebraica tzevaot) este prezent in aceste versete pentru a indica maniera ordonata in care au parasit evreii Egiptul. Aidoma unei armate, in care fiecare isi are rolul sau, evreii au iesit din Egipt pentru un scop foarte bine definit: Revelatia de la Sinai, Primirea Torei si pentru a deveni un popor. De aceea, Tora ii asemuieste unei armate si nu ii prezinta ca pe o gloata de oameni care au fugit din sclavie.

O alta posibila explicatie este aceea a unei comparatii intre ostirile lui Israel si Ostirile Cerurilor (ingerii, serafim, haiot), care sunt de asemenea referite in limba ebraica prin cuvantul tzevaot. Prin aceasta comparatie, Tora doreste sa sublinieze ca in ochii lui Dumnezeu, evreii sunt aidoma ingerilor si celorlalte fapturi ceresti ce inconjoara Kise HaCavod (Scaunul Gloriei Divine).

Share This
Sari la conținut