INTREBARE:
Ce se stie despre ebreii care au vietuit in Egipt ? Cum au supravietuit ca entitate religioasa (mai ales in perioada sclaviei)?
RASPUNS:
Despre evreii aflati in Egipt, comentatorii Torei ne spun ca au meritat sa fie salvati din sclavie pentru ca si-au pastrat limba, portul si numele evreiesti. Unul din exemplele reprezentative in acest sens este Iosef, al carui nume ramane Iosef pe tot parcursul vietii sale, desi el primeste de la Faraon un nume nou, Tzafnat Paneah (Talmacitorul de Vise). Acest nume apare insa o singura data in Tora (in versetul 41:45 din Geneza), iar Iosef nu il foloseste niciodata! De asemenea, fiii lui, Menashe si Efraim, poarta nume evreiesti si nu egiptene. Chiar inainte de a fi inaltat la rangul de vice-faraon al Egiptului, Iosef nu isi ascunde originea evreiasca, toti egiptenii cunoscand-o: „Iata! Ne-a adus un evreu sa isi bata joc de noi. A venit sa se culce cu mine si eu am tipat puternic!”, spune sotia lui Potifar despre Iosef…
Atmosfera familiala si modul in care erau educati copiii este un alt mijloc prin care s-a mentinut identitatea etnica. In versetul 41:50 din Geneza, Tora spune ca „lui Iosef i s-au nascut doi fii […] pe care Asenat, fiica lui Poti-fera, preotul lui On, i i-a nascut lui.” Comentatorii explica acest verset ca facand aluzie la modul in care copiii (Menashe si Efraim) au fost educati in spiritul iudaic si nu in cel egiptean (copiii au fost ai lui si nu ai ei).
Intr-adevar, in perioada sclaviei, dupa ce intrega generatie a lui Iosef a murit, sclavia si conditiile grele de viata au determinat o scadere sau chiar ignorare totala a vietii religioase. Chiar iesiti din Egipt si salvati din sclavie, evreii dovedesc ca au o mentalitate de sclav cu care Moshe este nevoit adesea sa lupte.
Pentru o discutie mai aprofundata a subiectului, recomand si comentariile la pericopa Shemot (anii 5764 si 5762), pericopa Vaera (anii 5764 si 5762), si pericopa Bo (5764 si 5762).
Opinii recente