INTREBARE:
Ce sunt produsele “parve”?

RASPUNS:
Kashrut-ul este acea ramura a legii iudaice (halaha) care se ocupa cu “puritatea”, din punct de vedere ritual, a alimentelor destinate consumului uman.

In linii mari, produsele alimentare se impart in trei categorii: de carne (in ebraica basari), de lapte (in ebraica halavi) si neutre (in ebraica parve). Aceasta impartire deriva din prescriptiile Torei, care in versetul din Exodul 23:19 (pericopa Mishpatim) afirma urmatoarele: “Sa nu gatesti un ied in laptele mamei sale!” Interdictia este repetata in forma identica de inca doua ori pe parcursul Torei, in Exodul 34:26 si in Deuteronom 14:21. Din aceste versete, precum si din Legea Orala (Tora SheBeal Pe), invatatii Talmudului au derivat interdictia ca evreii sa consume produse de carne impreuna cu produse de lapte.

Regulile kashrut-ului sunt mult mai complexe, ele incluzand printre altele o perioada de timp intre consumul produselor de carne si de lapte, seturi separate de vesela, etc.

Produsele PARVE sunt acele produse neincluse in nici una dintre categoriile anterioare (nu sunt nici de carne, nici de lapte). De aceea, ele pot fi consumate impreuna cu oricare din produsele de carne sau de lapte. Produsele parve includ legume, fructe, oua, bauturi alcoolice sau racoritoare, paine si majoritatea produselor de panificatie si patiserie, peste, etc.

Share This
Sari la conținut