Interdictia kosher de a nu manca lapte si carne (subintelegandu-se ca e vorba de carnea animalelor permise) la aceeasi masa, la ce fel de carne se refera mai exact? Este carnea pusa pe diferite categorii, sa zicem pasari si mamifere, astfel incat sa se poata de exemplu consuma friptura de pui si iaurt la aceeasi cina?
Din punctul de vedere al Torei, interdictia de a nu consuma lapte si carne (kosher) la aceeasi masa se refera la mamifere. Ea este derivata din versetele biblice care apar in trei locuri in Tora sub forma „lo tevashel gdi be’chelev imo” („sa nu fierbi iedul in laptele mamei lui”), care apare de trei ori in Tora, in Exodul 23:19, Exodul 34:26 si Deuteronomul 14:21. Conform exegezei rabinice, trei interdictii diferite sunt invatate din aceste versete (deoarece Tora nu ar fi repetat inutil, sub exact aceeasi forma, o porunca divina). Prima interdictie se refera la gatirea impreuna a carnii si laptelui mamiferelor, a doua la consumarea unei asemenea mixturi (chiar daca ea a fost gatita de catre altcineva), iar a treia este interdictia de a avea orice fel de beneficiu de pe urma unei asemenea mixturi (spre exemplu, un evreu nu are voie nici sa isi hraneasca animalul de companie cu o mancare continand lapte si carne). In plus, „iedul” si „mama lui” nu sunt intelese textual de catre legea iudaica, ci sunt considerate ca facand referire la orice mamifer kosher.
Pentru a preveni incalcarea legii Torei, rabinii au extins aceasta interdictie si la carnea de pasare, aceasta fiind traditia si legea mozaica in acest moment. Singura ”carne” care poate fi consumata cu produse lactate este carnea de peste, care este inclusa de catre iudaism in categoria ”neutra” (parve). In consecinta, un evreu poate consuma peste cu lapte, insa nu poate manca friptura de pui si iaurt la aceeasi cina.
O restrictie suplimentara se refera la intervalul de timp care trebuie sa se scurga intre consumarea carnii si a produselor lactate. Acest interval de timp depinde de tipul de produs consumat si are legatura cu durata de timp medie necesara digestiei. Astfel, de la carne la lapte, trebuie sa se scurga un interval de timp de minim 6 ore (anumite traditii locale reduc acest interval la 3 ore sau chiar la o ora, in Olanda). De la lapte la carne trebuie sa se scurga un interval de timp de minim jumatate de ora (unele traditii afirma o ora). Exceptie de la aceste reguli sunt cazul branzei vechi (dupa care este necesar un interval de 6 ore) si situatiile medicale speciale, in care, cu aprobare rabinica, aceste intervale pot fi reduse.
Referitor la acest subiect, daca ai mancat fara sa stii ca e carne cu iaurt ce se întâmplă? Si inva ceva precum reiese din beresit Avraham a servit ingerii cu de toate scruey clar inclusiv lactate alaturi de carne…de unde mai precis a inceput interdictia?
Păi se întâmplă că ai mâncat un amestec interzis fără să fi știut…
Da, Avraham i-a servit pe îngeri cu lapte și carne, dar asta era înainte de Revelația de la Sinai, când a fost dată Tora și, implicit, interdicția.
Shalom!
Am o intrebare: si totusi din cate reiese si reiese destul de clar ne referim la mamifere, si gaina sau puiul nu e mamifer pentru ca un mamifer naste pui vii, ori gaina nu naste, ci face oua, pe care le cloceste pentru a face puii, si se stii sunt pui care se nasc la intubatoare fara macar sa aiba o closca, ca idee…deci cred ca aici e exagerata interpretarea, daca aveti si alta explicatie logica pentru asta m as bucura sa o afisati! Toda Raba!
Explicația este deja menționată în articol. Carnea de pasăre are adesea – în special gătită în anumite mâncăruri, spre exemplu tocată – un aspect similar cu cea de vită. De aceea, pentru a preveni încălcarea legii Torei, rabinii au decis să extindă interdicția. Este o metodă foarte des întâlnită în jurisprudența iudaică, rabinii adesea promulgând edicte menite să construiască un ”gard în jurul Torei”, care să îi minimizeze riscul de încălcare a unei porunci divine.