INTREBARE:
“Parga din roadele tarinii tale sa o aduci in casa Domnului Dumnezeului tau! Sa nu fierbi iedul în laptele mamei lui!” La ce interval de timp se mananca carnea de produse lactate? De ce se separa carnea de pasare (care nu da lapte) de produsele lactate pe cand pestele care si el e animal nu e considerat carne?

RASPUNS:
Intervalul de separare dintre produse din carne si produse lactate este diferit de la comunitate la comunitate. Cele mai raspandite obiceiuri sunt acelea de a tine sase ore de la carne la lapte si cateva minute, insotite de incheierea mesei prin Birkat Hamazon si spalarea dintilor si/sau consumul unui aliment parve, neutru, intre lapte si carne. Unele comunitati au traditii care reduc intervalul de sase ore la doar trei sau chiar la o ora, in cazul evreilor din Olanda. Fiecare comunitate este datoare sa respecte obiceiul local.

In ceea ce priveste carnea de pasare, precum si cea a animalelor salbatice kosher (spre exemplu: cerbul), aceasta este considerata similara cu cea de animal domestic din perspectiva rabinica (Derabanan). Deoarece mai ales atunci cand este gatita, carnea de pasare nu se deosebeste semnificativ ca aspect de carnea de mamifer, rabinii au instituit prin decret talmudic (gezeira) ca si aceasta sa fie guvernata de aceleasi restrictii ca si in cazul mamiferelor. Acest decret rabinic este parte din legea mozaica si practic are aceeasi putere cu legea Torei in ceea ce priveste viata de zi cu zi.

Carnea de peste nu este inclusa in aceeasi categorie. Ea este considerata parve, neutra, putand fi consumata (bineinteles, in cazul in care este kosher) si impreuna cu produse de carne, si impreuna cu produse de lapte (evident, nu simultan).

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This