INTREBARE:
Ce sunt sefirot (sefira)?

RASPUNS:
Sefira (plural in limba ebraica: sefirot) este o ramura a Kabalei (mistica iudaica). O sefira este un fel de “canal” de energie divina, o emanatie a puterii lui Dumnezeu care se revarsa asupra creatiei. Conform misticii iudaice, Dumnezeu interactioneaza cu Creatia Sa prin intermediul sefirot. Sefirot sunt de asemenea explicate ca manifestari ale divinitatii pe pamant, ca un fel de “atribute” ale lui Dumnezeu.

Numele de sefira provine de la lucrarea Sefer Ietzira, o opera de interpretare cosmogonica (asupra originii Universului), compusa in sec. 3-4 e.a. Aceasta lucrare leaga numele de sefira de radacina lingvistica ebraica safar (a numara). In lucrare se fac diverse paralele si legaturi intre primele 10 numere (1-10) si dimensiunile Universului.

In fapt, Kabala recunoaste existenta a 11 sefirot, dar unii dintre inteleptii kabalisti reduc acest numar la 10. Aceasta comasare, daca putem spune asa, a doua dintre sefirot, Keter (coroana) si Daat(cunoastere) intr-una singura, este posibila interpretand aceste doua atribute divine ca pe doua fatete ale aceleiasi forte. Cu alte cuvinte, coroana lui Dumnezeu este cunoasterea.

Fiecare dintre cele 10 sefirot are asociata o experienta interioara, un fel de perceptie a acestor atribute divine prin prisma fiecaruia dintre noi. Hasidismul, un curent iudaic de renastere religioasa, intemeiat in sec. 18 de catre Israel ben Eliezer (Baal Shem Tov), asociaza experientele interioare cu sefirot dupa cum urmeaza:

Keter (coroana) – credinta, placere, vointa, asociata si cu Divinitatea Insasi
Daat (cunoastere) – unitate, comasata cu Keter
Hohma (intelepciune) – altruism, asociata si cu planul divin de ordonare a Creatiei
Bina (inteligenta) – bucurie, interpretata si ca o sursa a intregii Creatii
Hesed (milostenie) – dragoste, impartind bunatatile divine de la dreapta lui Dumnezeu
Gvura (putere) – teama, stanga lui Dumnezeu, ca sursa de rigoare si pedeapsa
Tiferet (splendoare) – mila, uniune a atributelor Hesed si Gvura
Netzah (vesnicie) – incredere
Hod (glorie) – sinceritate
Iesod (temelie) – adevar
Malhut (regalitate)

In arborele sefirotic, aceste atribute divine au tendinta sa se reimparta in sub-sefirot.

Subiectul este departe de a fi epuizat. De altfel, explicatiile de mai sus sunt doar o privire foarte de ansamblu asupra Kabalei si sefirot-urilor. Intelegerea acestor subiecte necesita cunostinte avansate de mistica iudaica…

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This