INTREBARE:
Cine a fost Sara?

RASPUNS:
Evenimentele biblice care o prezinta pe Sara apar in Cartea Genezei, capitolele 12-23. Pe numele ei initial Sarai, Sara este sotia lui Avraham (initial Avram), caruia ii daruieste un singur fiu, pe Itzhak, continuatorul legamantului divin cu Avraham si poporul evreu. Primul verset in care numele Sarei este mentionat este Geneza 11:29: „Avram si Nahor si-au luat neveste. Numele nevestei lui Avram era Sarai si numele nevestei lui Nahor era Milca, fiica lui Haran, tatal Milcai si Iscai.” Conform interpretarii comentatorilor, Isca este un alt nume pentru Sara.

In traditia iudaica, Sara este cea care alaturi de Avraham ajuta la marirea „familiei” evreiesti prin convertirea la iudaism a femeilor interesate de acest proces (in vreme ce Avraham convertea barbatii). Numele lui Sarai este schimbat in Sara de catre Dumnezeu, in versetele 17:15-16: „Dumnezeu i-a spus lui Avraham: ‘Sa nu mai chemi Sarai pe sotia ta, caci Sara este numele ei. Eu o voi binecuvanta si iti voi darui un fiu din ea; o voi binecuvanta si ea va fi mama unor neamuri intregi; chiar imparati ai popoarelor vor iesi din ea.'”

Moartea Sarei este strans legata de episodul Sacrificiului lui Itzhak (Geneza cap. 22). Sara moare in Kiriat Arba (Hebron) la varsta de 127 de ani si este inmormantata de catre Avraham in Pestera Mahpela pe care o cumpara in acest scop de la hititi.

In traditia iudaica, Sara este adesea referita ca „Sara imeinu” (mama noastra Sara). Ea este considerata alaturi de Avraham avinu (parintele nostru Avharam) fondatoarea poporului evreu si mama tuturor celor trecuti la iudaism. Astfel, o persoana convertita este referita, chiar si in zilele noastre, ca [Numele Ebraic] ben/bat Avraham ve’Sara ([Numele Ebraic] fiul lui/fiica lui Avraham si Sara).

Share This
Sari la conținut