Care este explicatia religiei ca Dumnezeu (mai ales ca suntem poporul Lui) nu a intervenit in nici un fel din cele mai vechi timpuri cind erau ucisi in pogromuri, mai recent in Holocaust milioane de evrei numai pentru ca erau evrei?

Intrebarea pe care o formulati este una deosebit de dificila…

Cu toate ca am auzit raspunsuri din cele mai variate, de la „Dumnezeu nu exista” si pana la „evreii au meritat-o” sau „aceasta a fost pedeapsa pentru un pacat oarecare”, consider ca nici unul dintre raspunsuri nu poate in fapt lamuri aceasta chestiune. In fond, unui om caruia i-au murit aproape toti membrii familiei in Holocaust nu i se poate oferi vreun raspuns care sa il satisfaca. In plus, nu cred noi oamenii putem intelege chiar tot din ceea ce face (sau nu face) Dumnezeu, iar acest aspect este – dupa parerea mea – una dintre acele situatii in care e mult mai bine sa spunem „nu stim” decat sa ne aventuram in raspunsuri (foarte posibil false) care pot face mai mult rau decat bine.

In plus, ar mai fi o replica la intrebarea: „Unde a fost Dumnezeu in timpul Holocaustului?” si anume intrebarea paralela: „Unde au fost oamenii si unde a fost omenirea in timpul Holocaustului?”

Share This
Sari la conținut