In comentariul la pericopa Bereshit 5769, ati vorbit despre faptul ca suntem parteneri cu Dumnezeu in Creatie. Ce am putea „crea” noi, oamenii, pentru „a sustine lumea” privind in Tora si nu la Dumnezeu. Am citit cu mare atentie primul capitol al Bibliei si nu vad „invitatia” de a crea si noi, oamenii, ceva ce lui Dumnezeu i-ar fi scapat din acel „proiect” (Tora). Ce este sigur, in primul capitol al Bibliei este ca Dumnezeu a zis si Dumnezeu a facut… (nu altcineva, fie el si om).
Incercand sa raspund la intrebarea dvs., in limba ebraica, versetul 2:3 din Geneza suna asa: „Vaievareh Elokim et iom hashvii vaikadesh oto, ki vo shavat mikol melachto asher bara Elokim laasot.” El se traduce corect prin: „Si a binecuvantat Dumnezeu ziua a saptea si a sfintit-o, pentru ca in ea s-a odihnit de toata munca sa pe care a creat-o pentru a fi facuta.” Invitatia este evidenta, Dumnezeu a depus o munca de creatie in lume pentru a fi „facuta” si mai departe, de catre oameni…
Mai mult, in versetul urmator, ni se spune: „In ziua in care Domnul Dumnezeu a facut cerurile si pamantul, nu era inca pe pamant nici un copac si nici o iarba de pe camp nu incoltea inca: fiindca Domnul Dumnezeu nu daduse inca ploaie pe pamant si nu era nici un om care sa lucreze pamantul.” Multi comentatori biblici explica faptul ca primul om, Adam, a trebuit sa se roage pentru ploaie, inainte ca aceasta sa ude pentru prima data pamantul. Fara „interventia” omului asadar, natura asa cum o stim nu ar fi existat!
Ideea de a numi animalele (Geneza 2:20) este de asemenea o actiune a omului in lume. In iudaism, numele este strans legat de natura lucrurilor si astfel Adam a avut ocazia sa „identifice” creatia divina si, poate, de ce nu, sa „canalizeze” fiecare animal catre rolul sau in lume, prin numirea sa intr-un fel sau altul.
Versetul 2:15 din Geneza spune: „Domnul Dumnezeu a luat pe om si l-a asezat in Gradina Edenului, ca sa o lucreze si sa o pazeasca.” Evident, ceva mai era de facut (chiar si in Eden!) daca omul a fost pus sa lucreze aceasta gradina.
Faptul ca oamenii creeaza viata, producand copii (la fel cum o fac, de altfel, si animalele) continua creatia divina. Doar primii oameni, Adam si sotia sa Eva, au fost creati direct si nemijlocit de catre Dumnezeu, restul omenirii este un produs a trei parteneri: sotul si sotia (care, conform traditiei iudaice, ii ofera unui copil trupul) si Dumnezeu (care ii ofera sufletul).
Ma voi opri si eu aici, desi as mai putea continua…
personal,socotesc ca esti un ” izvor BUN” de aceea atat timp cat voi putea voi lua „apa buna ” si de la tine…fii binecuvantat impreuna cu poporul tau