INTREBARE:
Cum puteti sti cu exacitate care este anul respectiv in care suntem respectiv 5766? Eu personal cred ca au trecut aproape 6000 de ani de la facerea lumii si pana acum dar nu dar nu am avut ocazia sa vad materiale care sa permita calculul atat de exact deoarece daca o iei cronologic exista perioade in care nu sti cine si cat a domnit sau care este perioada exacta de la si pana la un anumit eveniment important.

RASPUNS:
Calendarul iudaic se bazeaza pe un sistem relativ complex de calcul a anilor. O lucrare numita Seder Olam (lit: Ordinea Lumii), atribuita rabinului Yosef ben Halafta este, pentru traditia iudaica, lucrarea de capatai referitoare la cronologie. Lucrarea a fost datata in jurul anului 600 i.e.a., insa aceasta datare este si ea relativ problematica. Ea se bazeaza in principal pe cronologia biblica si pe Midrash (colectie de legende iudaice deosebit de veche).

Traditia iudaica mentine faptul ca anul curent este 5766 de la Crearea Lumii, insa nu exista dovezi istorice propriu-zise in acest sens, cu toate ca traditia poate fi considerata pana la un punct „dovada istorica”. Desigur, nimeni in afara de Dumnezeu nu a fost prezent la Crearea Lumii (am auzit si voci care afirma ca „zilele” mentionate in Cartea Genezei nu trebuie neaparat interpretate drept perioade de 24 de ore, deoarece era „zile” conform definitiei divine, nu celei umane).

Pentru mai multe date legate de calendarul iudaic, consultati sectiunea „Calendar DvarTora”, disponibila pe site.

Share This
Sari la conținut