Conform cartii lui Daniel 12.11, citez: „De la vremea cand va inceta jertfa necurmata si de cand se va aseza uriciunea pustiitorului, vor mai fi o mie doua sute nouazeci de zile.” Va rog daca vreti sa-mi spuneti care este jertfa necurmata, care se practica de catre rabini in sinagogi in zilele noastre, avind in vedere ca nu mai exista sacrificii de animale?

Ceea ce este tradus prin „jertfa necurmata” este cunoscut in limba ebraica sub numele de „tamid” (ad litteram: „intotdeauna”). Aceasta ofranda, caci despre asta este vorba, era de fapt sacrificiul zilnic oferit in Tabernacol si mai apoi in Templul din Ierusalim. Desigur, odata cu anul 70 e.a., an in care s-a produs distrugerea Celui de-al Doilea Templu, sacrificiile animale au incetat si odata cu ele s-a desfiintat si ofranda de „tamid”.

In zilele noastre, sacrificiile de orice fel nu mai sunt practicate, rolul lor fiind luat de ritualurile sinagogale, respectiv rugaciuni care se recita zilnic, de Shabat si sarbatori, in functie de canonul impus de traditia iudaica.

Share This
Sari la conținut