INTREBARE:
Cum se cunosteau doi tineri evrei pentru a se casatori?

RASPUNS:
Cel mai corect raspuns la intrebarea dvs. ar fi acela tipic evreiesc (la o intrebare se raspunde cu o alta intrebare): Cand? Despre ce perioada istorica vorbiti atunci cand intrebati „cum se cunosteau doi tineri evrei”?

Singurul mod in care pot interpreta intrebarea dvs. este prin prisma unui concept iudaic numit shiduhin (petire). Intr-adevar, in vechime, obiceiul iudaic era acela de a exista in fiecare oras sau zona locuita de evrei, o persoana care purta numele de shadhan. Aceasta persoana actiona pe principii similare agentiilor matrimoniale din zilele noastre, „aranjand” intalniri intre fete si baieti evrei, care ulterior puteau duce la o relatie de durata sau chiar la casatorie.

Deoarece intimitatea dintre un barbat si o femeie (evident alta decat propria sotie) este privita de catre iudaism ca o fapta reprobabila, tinerii evrei se intalneau de obicei in locuri publice, fara a ramane singuri. Relatiile sexuale prenuptiale erau descurajate si nici nu constituiau o practica a acelor vremuri.

In zilele noastre, shadhani exista inca in comunitatile de evrei ortodocsi (traditionalisti), fiind inca o optiune pentru persoane care altfel nu au timp suficient pentru a-si cauta o relatie. Astfel, institutia shadhan-ului a devenit un fel de agentie matrimoniala evreiasca.

Sper ca raspunsul oferit sa fie cel pe care il cautati, iar daca nu, va rog sa reveniti cu detalii suplimentare.

Share This
Sari la conținut