INTREBARE:
Cum se explica versetul „Dusmanie voi pune intre samanta ta si samanta ei: ea iti va zdrobi capul si tu ii vei zdrobi calcaiul.” (Geneza 3:15)?

RASPUNS:
Versetul pe care il amintiti este parte din pedeapsa data de catre Dumnezeu celor trei personaje implicate in nesocotirea vointei divine in Gan Eden (Gradina Edenului): Adam, Eva si sarpele. In ebraica, el suna asa: „Veeiva ashit beineha uvein haisha uvein zaraha uvein zaraa, hu ieshufha rosh veata teshufenu akev.” O traducere mai apropiata de varianta originala ar fi: „Voi pune dusmanie intre tine si femeie si intre urmasul tau si urmasul ei. El iti va zdrobi capul, iar tu ii vei musca (zdrobi) calcaiul.”

Interpretarea pe care am gasit-o eu este oferita de Midrash HaNeelam (parte a Zoharului, o scriere mistica iudaica). In aceasta scriere, inteleptii explica faptul ca sarpele este simbolul lui Ietzer HaRa (Instinctul Rau), cu care omul lupta continuu. Sarpele (Instinctul Rau) incearca sa ademeneasca pe om sa zdrobeasca cu calcaiul (fara a-i pasa) poruncile divine, iar singurul mod in care se poate lupta impotriva acestei ispite este aceea ca omul sa isi foloseasca inteligenta (capul), adica invatand Tora.

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut