INTREBARE:
Cum se face ca Raul sa transmis mai departe dupa Potop, desi toti cei 8 care au intrat in corabie erau din linia buna (neprihanita) a lui Adam?

RASPUNS:
Conform Midrash-ului (colectie de legende si exegeze biblice iudaice), “raul” a continuat dupa potop prin sotia lui Noah (Noe), pe care traditia iudaica o plaseaza in linia genealogica a lui Cain, cu toate ca Tora nu o numeste pe aceasta sotie a lui Noah, cum, de altfel, nu numeste multe persoane (in special de sex feminin) care apar in episoadele biblice.

Desigur, aceasta nu este singura interpretare oferita. O alta interpretare se refera la simplul fapt ca nici chiar persoanele care au intrat in Arca lui Noah nu sunt considerate a fi complet “neprihanite”. Este perfect posibil ca aceste persoane sa fi fost neprihanite in comparatie cu generatia Potopului, care a fost distrusa, insa acest lucru nu inseamna neaparat ca “raul” nu exista deloc pe Arca lui Noah. De altfel, insusi versetul care il descrie pe Noah, in Geneza 6:9, marcheaza faptul ca Noah era un om drept si integru in generatia lui.” In comentariul sau asupra Torei, Rashi prezinta o opinie care plaseaza accentul asupra cuvintelor “in generatia lui”, explicand faptul ca daca Noah ar fi trait intr-o alta generatie (mai buna), el nu ar fi fost nici macar mentionat de catre Tora. A se vedea in acest sens si comentariul la pericopa Noah (5766), disponibil pe site.

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This