Daca Adam si Eva au fost primii oameni pe pamint si au avut doi fii, pe Abel si Cain, cum a fost posibil ca Abel sa aiba urmasi?

Ca o clarificare a intrebarii dvs., Abel NU a avut urmasi. Exista insa mai multe explicatii pentru faptul ca omenirea s-a dezvoltat pe pamant. In primul rand, Adam si Eva nu au avut doi fii, ci trei! La sfarsitul capitolului 4 din Geneza, versetele 4:25-26 ne comunica urmatoarele:

“Adam s-a impreunat iarasi cu nevasta-sa; ea a nascut un fiu si i-a pus numele Set [in ebraica: Shet] „caci” a zis ea „Dumnezeu mi-a dat o alta samanta in locul lui Abel [in ebraica: Hevel] pe care l-a ucis Cain.” Lui Set i s-a nascut si lui un fiu si i-a pus numele Enos [in ebraica: Enosh]. Atunci au inceput oamenii sa cheme Numele lui Dumnezeu.”

Conform traditiei, aceasta linie genealogica (a lui Set) este cea care a condus la popularea pamantului. O a doua explicatie este aceea oferita de versetul 4:17 si urmatoarele din Geneza:

“Cain s-a impreunat cu nevasta-sa; ea a ramas insarcinata si a nascut pe Enoh [in ebraica: Hanoch].”

Conform traditiei, linia genealogica a lui Cain dispare odata cu Potopul, singura supravietuitoare (conform Midrash-ului, colectie de legende iudaice) fiind sotia lui Noe [in ebraica: Noach].

Ceea ce este intr-adevar interesant este cine erau sotiile lui Cain si respectiv Set, deoarece ele nu sunt intr-adevar mentionate in Tora primele cinci carti ale Bibliei). Exista si aici mai multe explicatii posibile, fara a putea spune cu certitudine care dintre ele este cea corecta:

1. Dumnezeu a creat mai multi oameni, Adam si Eva fiind doar primii si de aceea fiind mentionati in Tora. Doi dintre acesti oameni (femei) au fost sotiile lui Cain si Șet.

2. Adam si Eva au avut mai multi urmasi, doar cei de sex masculin fiind mentionati in Tora (lucru des intalnit in diverse pasaje ale Torei). Doua fiice ale lui Adam si ale Evei au fost in acest scenariu sotiile lui Cain si Set, ceea ce ridica problema (nerezolvabila) a incestului. Conform Talmudului de altfel (Sanhedrin 58b), atât Cain cât și Abel și Șet au avut fiecare câte o soră geamănă. Este posibil ca soția lui Cain să fi fost chiar sora sa (idee preluată și de Rași în comentariul său asupra Leviticului 20:17)

3. [Cea mai controversata din punct de vedere religios]: Dumnezeu a creat numai pe Adam si pe Eva si acestia au avut numai urmasii de sex masculin mentionati in Tora: Cain, Abel, Set. Urmand legile evolutiei insa, din maimute au evoluat niste hominizi (poate inruditi cu cei ale caror fosile au fost descoperite in decursul anilor) care ar fi putut fi “sotiile” lui Cain si Set. Desi aceasta ultima explicatie pare usor “eretica”, consider ca ea nu contrazice Creatia Divina sub nici un aspect. In fond, cine spune ca Dumnezeu nu a putut planui si crea o specie de animale care, urmand un plan divin, sa se transforme in timpul mileniilor in om?

Share This
Sari la conținut