Cum se face circumcizia? Daca isi face circumcizie orice om si primeste iudaismul este evreu?

Problema circumciziei nu este una simpla, deoarece insusi termenul de „circumcizie” comporta doua aspecte distincte:

ASPECTUL CHIRURGICAL AL CIRCUMCIZIEI.
Din punct de vedere medical, circumcizia consta in indepartarea prin metode chirurgicale a preputului (pielea ce acopera glandul penisului). Circumcizia medicala este practicata in cazuri de infectii grave ale cailor urinare, fimoze sau boli de piele localizate in zona genitala. De asemenea, este practicata, in special in Statele Unite, la copiii nou-nascuti, ca masura de prevenire a bolilor si pentru a usura efectuarea igienei intime. Exista studii stiintifice care arata o scadere substantiala a cazurilor de cancer al penisului la barbatii circumcisi, precum si o scadere a cazurilor de cancer ovarian la partenerele acestor barbati.

ASPECTUL IUDAIC AL CIRCUMCIZIEI. La evrei, circumcizia se efectueaza conform poruncii divine si ca semn al Legamantului dintre Dumnezeu si urmasii lui Avraham, in cea de-a opta zi de viata a unui nou-nascut baiat evreu. Ritualul se amana numai daca pune in pericol viata copilului, el efectuandu-se altfel si in zile de Shabat sau sarbatori. Ritualul consta dintr-o ceremonie religioasa in cadrul careia este recitat un set de binecuvantari si din operatia chirurgicala de indepartare a preputului (operatie care dureaza de cele mai multe ori cateva secunde) realizata de catre o persoana pregatita special in acest sens (mohel). In limba ebraica, circumcizia ca parte a Legamantului poarta numele de Brit Mila (in traducere literala Legamantul Cuvantului). Originea biblica a Brit Mila se gaseste in Geneza 17:9-13, acest ritual fiind mentionat apoi in repetate randuri, in intreaga Tora. Brit Mila mai este realizat si in cadrul procesului de convertire la iudaism (evident, numai in cazul barbatilor), fiind insotit in acest caz si de o imersiune in baia rituala (mikva).

Pentru mai multe detalii, va recomand si articolul disponibil online la adresa http://judaism.about.com/library/3_lifecycles/bris/blbrit2.htm.

In ceea ce priveste cea de-a doua parte a intrebarii dumneavoastra, raspunsul este ca simpla realizare a circumciziei NU implica in nici un caz convertirea la iudaism sau recunoasterea unei persoane ca evreu. Cererile de convertire la iudaism sunt analizate si solutionate individual. Pentru o analiza mai atenta a problemei convertirii la iudaism, puteti citi raspunsurile din categoria „Convertire”,  disponibile pe site.

Share This
Sari la conținut