INTREBARE:
Cum se poate explica versetul: „Moshe a vorbit inaintea lui Dumnezeu, spunand: Iata, fiii lui Israel nu m-au ascultat. Cum sa ma asculte Faraon? Si am si buze necircumcise!”?

RASPUNS:
Versetul pe care l-ati amintit (Exodul 6:12) este parte din incercarile lui Moshe de a se eschiva de la misiunea de a salva poporul evreu din Egipt, misiune pe care Dumnezeu doreste sa i-o incredinteze. „Scuza” Moshe nu este una noua, ea fiind deja invocata in versetul 4:10 din Exodul („Te rog, Dumnezeul meu, eu nu sunt un om al cuvintelor, nu de ieri si nu de alaltaieri, nici de cand ai vorbit prima oara cu slujitorul Tau, pentru ca sunt greu de gura si greu de vorba”). In urma acelei interventii, Moshe intelesese ca Aaron va fi cel care va vorbi efectiv in fata Faraonului (versetele 4:15, 4:30) sau ca batranii poporului vor purta conversatia (versetul 3:18). Acum insa, Dumnezeu reitereaza faptul ca Moshe va fi cel care va vorbi, alimentandu-i astfel temerile.

Sintagma „buze necircumcise” (in ebraica „aral sfataim”) se poate referi la faptul ca, asa dupa cum elucideaza unii comentatori, limba ebraica nu ii era pe deplin cunoscuta lui Moshe, care copilarise in palatul Faraonului. Deoarece semnul distinctiv al evreilor este circumcizia, faptul ca el nu cunostea pe deplin limba ebraica (un alt semn distinctiv), l-a facut probabil sa spuna ca are „buze necircumcise”. Intr-o alta interpretare, Moshe doreste sa spuna (desigur, din cauza modestiei) ca este nedemn de a prelua aceasta misiune.

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut