INTREBARE:
Cum trebuie sa se poarte si sa se imbrace un strain in Israel pentru a nu avea probleme cu ultraortodocsii sau alte grupuri extremiste?

RASPUNS:
In iudaism, exista un concept care se numeste tzniut (in traducere aproximativa: modestie). Acest concept se aplica atat atitudinii unei persoane in general, cat si modului in care se imbraca sau se comporta in familie sau societate. Imbracamintea considerata decenta de catre iudaismul traditionalist este, in linii mari, urmatoarea: pentru barbati, orice vestimentatie obisnuita (cu exceptia anumitor locuri sfinte, unde pantalonii lungi sunt obligatorii); pentru femei, fusta lunga (pana sub genunchi) si bluza nedecoltata.

In principiu, problemele cu grupurile ultra-ortodoxe pot aparea numai in cartierele in care acestia sunt majoritari (cum ar fi, spre exemplu, cartierul Mea Shearim din Ierusalim, orasul Bnei Brak sau locurile sfinte de la Zidul Plangerii). De altfel, la intrarea in aceste locuri, de obicei sunt plasate inscriptii prin care locuitorii ii roaga pe turisti sau pe cei aflati in trecere prin zona sa le respecte traditiile si obiceiurile si sa nu ii impiedice sa isi educe copiii in spiritul valorilor pe care le considera adecvate.

In ceea ce priveste respectarea Shabatului, probleme cu grupurile ultra-religioase pot aparea numai atunci cand o persoana incalca flagrant Shabatul intr-o zona in care traditionalistii sunt majoritari. Ca recomandari pentru evitarea situatiilor conflictuale pot sugera faptul de a nu circula cu masina in zi de Shabat prin cartiere ultra-ortodoxe, de a nu fuma, asculta muzica sau folosi telefonul mobil pe perioada Shabatului in aceste zone (toate cele enumerate mai sus constituie incalcari ale legilor Sabatului).

Veti observa de asemenea ca anumite locuri impun prin ele insele un anume comportament. Va recomand in orice caz ca restictiile mentionate mai sus sa nu va determine sa renuntati la a vizita zonele in care ele se aplica, deoarece sunt foarte multe lucruri interesante de vazut si experimentat in aceste zone.

Share This
Sari la conținut