INTREBARE:
Cum vede invatatura ebraica contactul intim intre barbat si femeie in afara cazului cand acestia vor sa dea nastere unui copil? Sunt interzise astfel de relatii?

RASPUNS:
Conform legii iudaice, cotactul sexual intre soti este o obligatie biblica pe care sotul o are fata de sotia sa, alaturi de aceea de a-i pune la dispozitie mancare si imbracaminte. Desi in Talmud exista o disputa asupra intelesului exact al versetului 21:10 din Exodul, de unde este derivata aceasta porunca, practic toate autoritatile rabinice sunt de parere ca ona (porunca de a avea relatii sexuale cu sotia) exista.

Conform anumitor explicatii, porunca de ona (accentul pe ultima vocala) este legata si de versetul din Geneza 2:24, in care Tora spune: „De aceea, barbatul va lasa pe tatal sau si pe mama sa si se va alipi de sotia lui si vor fi un singur trup”. Acest verset, ca si cel din Exodul de altfel, nu face nici o referire la procreere, care este o porunca separata a Torei (pru u’revu – Geneza 1:28). Cu toate ca unul dintre marii comentatori ai Torei, Rashi, explica versetul 2:24 ca facand referire la porunca de a procrea, exista si numeroase alte opinii (spre exemplu Ramban), care explica sintagma „un singur trup” (in ebraica: „basar ehad”) ca referindu-se simplu la relatiile intime dintre sot si sotie, chiar daca acestea nu au ca rezultat producerea de copii.

De altfel, exista multe momente in viata unui cuplu in care este evident ca raporturile sexuale intre sot si sotie nu vor produce copii. Este cazul andro- sau menopauzei, cazul in care unul dintre parteneri nu este fertil sau (oricat de straniu ar parea la prima vedere), cazul in care sotia este deja insarcinata… Chiar si in toate aceste cazuri si, evident, in toate celelalte in care raporturile sexuale sunt permise, contactele sexuale dintre soti ar trebui sa existe si sa fie regulate.

Evident, ceea ce este de asemenea deosebit de important este ca partenerii si in special sotul, sa incerce sa creeze un cadru adecvat pentru relatiile sexuale, un cadru al romantismului si dragostei. Un barbat nu are voie conform legii mozaice sa isi forteze sotia sa aiba contact sexual. In plus, barbatul, care prin anatomia sa este predispus a realiza orgasmul mult mai rapid decat femeia, trebuie sa faca tot posibilul sa isi aduca sotia la orgasm, inainte sau simultan cu propriul orgasm (conform Talmud, Nida 31a si multi comentatori ai acestei idei).

Exista si opinii (Achiezer, Sheelat Yavetz), in care porunca biblica de ona se refera la momente fixe de timp cand un barbat are datoria de a avea contact sexual cu sotia sa. Astfel, in noaptea in care aceasta viziteaza mikva (baia rituala) si inceteaza a mai fi nida, sau inainte de a pleca intr-o calatorie, un barbat este obligat sa ii ofere sotiei relatii intime. Insa si atunci cand sotia da de inteles ca ar fi dornica de relatii sexuale, sotul ar trebui sa ii satisfaca aceasta dorinta.

Ceea ce este de asemenea interesant este ca ona este o porunca atat de important incat foarte multe surse rabinice comenteaza ca daca unul dintre parteneri refuza sa aiba contact sexual (pe o perioada de timp indelungata) fara un motiv temeinic, acest lucru constituie baza pentru divort. Cu alte cuvinte, contactul sexual, chiar si in absenta procrearii este obligatoriu, iar realizarea lui constituie indeplinirea unei porunci biblice, asadar un act religios.

Share This
Sari la conținut