INTREBARE:
Daca exista compatibilitate intre iudaism si democratie? Eu cred ca nu. Daca raspunsul dumneavoastra este pozitiv, va rog argumentati.

RASPUNS:
Sincer sa fiu, nu pot spune ca inteleg pe deplin intrebarea dumneavoastra. Iudaismul este o cultura si o religie, iar democratia o forma de organizare si guvernare sociala. Daca ati dorit sa intrebati in ce masura forma democratica de decizie se regaseste in procesul de sintetizare a legii mozaice (halaha) atunci va pot spune ca procesul halahic are numeroase elemente democratice, bazate pe principiul biblic si talmudic „aharei rabim le’hatot” (judecata se ia dupa cei multi) – un principiu in perfecta congruenta cu principiul democratic al majoritatii.

Faptul ca in zilele noastre anumite decizii rabinice nu pot fi revizuite nu se datoreaza decat faptului ca in momentul promulgarii lor, in urma cu multi ani, instantele care le-au emis beneficiau de autoritate suprema asupra intregului popor evreu si de recunoastere in toata lumea iudaica a acelor vremuri, ceea ce, din pacate, nu se poate spune despre nici o instanta rabinica a zilelor noastre.

Share This
Sari la conținut