INTREBARE:
De cand sa introdus ‘chipa’ in traditia poporului iudeu? De ce se poarta chipa la sinagoga? Si apare ea in Scripturi?

RASPUNS:
Chipa (kipa) nu este mentionata in Tora si originea ei este pur traditionala. Simbolistica sa este legata de ideea ca in vechime persoanele aflate in servitude purtau capul acoperit. Pentru a indica faptul ca un evreu este intotdeauna in servitude fata de Dumnezeu, kipa a fost introdusa ca acoperamant, insa orice alta forma de acoperire a capului este permisa. Multi evrei in zilele noastre poarta kipa numai la sinagoga sau atunci cand se roaga sau mananca, aceste momente fiind legate de ritual si in consecinta impunand o „tinuta” speciala. Multi evrei traditionalisti poarta kipa tot timpul.

In Talmud, exista episoade in care rabinii au asociat anumite „scapari” si incalcari ale legii cu faptul ca in momentul respectiv nu aveau capul acoperit. In aceasta idee, kipa simbolizeaza o relatie permanenta cu Dumnezeu, un simbol care creeaza o legatura intre om si divinitate si face in asa fel incat omul sa fie mai constient de prezenta divina in lume.

Pentru mai multe informatii, va recomand un articol disponibil online in Enciclopedia Wikipedia (in limba engleza), la adresa http://en.wikipedia.org/wiki/Kippah

Share This
Sari la conținut