INTREBARE:
Unde este mentionat in tora ca briciul sa nu treaca peste barba? Mentionez ca am gasit in biblie doar briciul sa nu treaca peste capul tau.

RASPUNS:
Porunca biblica impotriva rasului barbii este mentionata in Leviticul 19:27-28: „Sa nu iti rotunjesti marginile capului si sa nu distrugi marginile barbii. Sa nu faci o taietura pentru morti in carnea ta si sa nu faci un tatuaj asupra ta, Eu sunt Hashem (Dumnezeu)”. Porunci similare apar si in Deuteronom 14:1-2 sau 21:12-14, in aceste cazuri ele referindu-se la rasul parului de pe cap.

Sintagma „marginile capului” este interpretata de legea iudaica (halaha) ca facand referire la cinci puncte distincte de pe cap: inceputul perciunilor pe fiecare parte (in dreptul urechilor), punctele corespondente de unde incepe sa creasca barba (in „spatele” pometilor obrajilor) si barbia. Puse laolalta, aceste cinci puncte practic elimina posibilitatea de a rade barba…

Ceea ce este important de precizat este ca numai rasul (cu lama sau brici) este interzis conform legii mozaice. Aparatele de ras moderne functioneaza pe principiul foarfecii (adica al tunsului), avand doua randuri de lame in miscare care taie parul prins intre ele, si sunt in consecinta permise. Chiar rasul complet al barbii sau al capului este permis prin utilizarea aparatelor de ras electrice moderne, cu toate ca multi evrei nu isi rad capul complet, ci doar se barbieresc si se tund (cu masina). In plus, in anumite comunitati evreiesti, in special din cele ultra-ortodoxe sau hasidice nu isi rad si nu isi tund deloc perciunii (in ebraica peiot).

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut