INTREBARE:
De ce preotii din Vechiul Testament aveau legate de capetele hainelor niste cutiute cu versete biblice? Astazi se mai poarta? Cine avea dreptul sa le poarte?

RASPUNS:
In Numeri 15:37-40 Tora spune urmatoarele: “Dumnezeu i-a vorbit lui Moshe, spunand: «Vorbeste fiiilor lui Israel si spune-le sa isi faca tzitzit (ciucuri) in colturile vestmintelor lor, in toate generatiile lor. Si sa puna in fiecare tzitzit din fiecare colt un fir albastru. Sa va fie voua de tzitzit, ca sa le (Il – n.n. pe Dumnezeu) vedeti si sa va aduceti aminte de toate poruncile lui Dumnezeu pentru a le indeplini. Si sa nu va duceti dupa inima voastra si dupa ochii vostri dupa care va desfranati. Ca sa va amintiti si sa indepliniti toate poruncile Mele si sa fiti sfinti Dumnezeului vostru. Eu sunt Hashem, Dumnezeul vostru, care v-am scos din tara Egiptului pentru a va fi Dumnezeu, Eu sunt Hashem, Dumnezeul vostru!»”

Aceste cutiute de care vorbiti nu sunt de fapt niste cutiute! Sunt niste ciucuri, de obicei din lana, impletiti intr-un mod aparte. Ei trebuie purtati de catre orice barbat evreu in cele patru colturi ale unei haine cu patru colturi. Pentru a respecta porunca divina, evreii poarta (chiar si in ziua de astazi) pe sub haine un vestmant special, facut dintr-o bucata dreptunghiulara de material si are in mijloc o gaura pentru a putea fi imbracat peste cap (ca un poncho). In cele patru colturi ale acestui vestmant numit talit katan (talit mic) sunt atasati, prin patru gaurele, cei patru ciucuri (tzitzit). Conform poruncilor Torei, talit katan trebuie purtat chiar si in ziua de astazi de catre toti barbatii evrei. El nu este un vestmant specific kohenilor (preotilor care oficiau in Templu).

Ghematria (numerologia evreiasca) confera cuvantului tzitzit o semnficatie speciala, derivata din versetul din Numeri. In ebraica, literele cu care se poate ortografia cuvantul tzitzit (desi nu ortografia folosita in Tora) sunt tzadi (100), tzadi (100), taf (400). Numerele indicate in paranteze sunt valorile numerice asociate de alfabetul ebraic acestor litere. Totalul (ghematria) cuvantului tzitzit este astfel 600. Adaugand la acest total cele 8 fire din care se face fiecare ciucure si cele 5 noduri duble din impletitura, rezulta un total de 613, acelasi cu numarul de porunci din Tora. Iata asadar una dintre semnificatiile versetului „sa le vedeti si sa va aduceti aminte de toate poruncile lui Dumnezeu”

Share This
Sari la conținut