Avand in vedere faptul ca detaliile privind sarbatoarea Pesah sunt aratate in Torah, Cartea “Exod“, capitolul 12, doresc sa va intreb despre folosirea vinului in cadrul Seder, deoarece in capitolul 12 al acestei carti nu se precizeaza ca este folosit vinul,ci numai azima,carnea de miel si verdeturi amare. S-a introdus mai tarziu vinul?

Vinul folosit este fermentat/adica contine alcool ?, pentru ca fermentul nu este permis la acest ritual de Pesah, deoarece se utilizeaza numai azima (paine nedospita) care nu trebuie sa contina ferment (drojdie de fermentare).

Doresc un raspuns in acest sens.

Cu respect,
George

Vă mulțumesc pentru întrebarea adresată.

Conform iudaismului, Revelația Sinaitică a avut două componente distincte: Legea Scrisă (Tora) și Legea Orală, mai târziu consemnată în scris sub îngrijirea rabinului Iehuda Hanasi în Mișna. Tradiția și legea mozaică urmată de evrei în ultimele trei milenii (de la acel moment și până în zilele noastre) cuprinde aspecte din ambele legi. Așadar, capitolul 12 din Exodul nu este singura sursă pentru tradițiile de Seder, ritualul exact fiind o combinație între legile indicate în versetele Torei și ceea ce indică Legea Orală. În timp, toate aceste tradiții și ritualuri au fost combinate în ritualul de Seder pe care îl celebrăm și astăzi și care este detaliat în Hagada.

În particular, vinul are o semnificație aparte în tradiția iudaică. El este prezent în numeroase ritualuri, de la Brit Mila (circumcizie) la nuntă și la practic fiecare Șabat și sărbătoare evreiească. La celebrarea fiecărei sărbători, evreii debutează cu o binecuvântare specială asupra unei cupe cu vin, ritual numit Kiduș (sau Kadeș, în cazul sărbătorii de Pesah).

În plus, în Mișna, rabinii au asociat cele patru cupe de vin cu patru expresii ale noțiunii de libertate, pe care Tora le indică în versetele sale: ”Așadar, spune-le copiilor lui Israel: Eu sunt Domnul și Eu vă voi scoate de sub jugul egiptenilor. Eu vă voi elibera din sclavia lor și Eu vă voi răscumpăra cu o mână întinsă și cu fapte mărețe de justiție. Eu vă voi lua ca popor al Meu și Eu voi fi pentru voi Dumnezeu.” (Exodul 6:7). O a cincea cupă de vin este turnată la Seder, însă nu și băută, pentru a marca momentul în care, în mod simbolic, profetul Eliahu (Ilie) vizitează casele evreiești în seara de Seder — mai multe detalii în acest articol.

Legat de ferment: alimentele interzise de Pesah (așa-numitul hameț) reprezintă produse obținute prin fermentarea cerealelor. Spre exemplu, produse precum pâinea, pastele făinoase, berea, whiskey-ul sau pizza sunt interzise de Pesah. Însă nu orice fermentare este interzisă, doar cea a cerealelor. Produse precum vinul (care reprezintă fermentarea strugurilor), murăturile (fermentarea în oțet sau saramură) și altele similare nu prezintă probleme și nu sunt incluse în interdicția de hameț. Există și alte băuturi permise, cum ar fi coniacul (din distilarea vinului), țuica de prune, șlibovița sau produsele similare, care nu conțin cereale fermentate.

Desigur, regulile legate de Pesah sunt mult mai complexe și — ca în orice altă situație — un evreu are obligația să își consulte propriul rabin într-o situație de dubiu, însă sper ca răspunsul meu de acum să clarifice măcar în parte nedumeririle pe care le exprimați. Vă mulțumesc din nou și vă invit să consultați mai în detaliu și pagina dedicată sărbătorii de Pesah, disponibilă pe site. Toate bune!

Share This