INTREBARE:
De ce se da nume la copii dupa numele celor ce au murit din familie?

RASPUNS:
In traditia iudaica, numele au aproape intotdeauna o semnificatie. Fie ca sunt nume biblice precum Avraham, Miriam, Hana sau Rut, fie ca provin de la diverse cuvinte ebraice, precum Orli (lumina mea), Tal (roua), Avivit (primavarateca), Rafael (Dumnezeu vindecatorul), etc.

Motivele pentru care numele unui inaintas disparut este dat unui copil nou-nascut sunt doua la numar si ele exprima o legatura reciproca intre cele doua persoane: intr-un sens, parintii isi exprima prin aceasta alegere de nume dorinta ca fiul sau fiica lor sa mosteneasca trasaturile pozitive (midot) ale rudei disparute. In sens invers, faptul ca un urmas poarta acelasi nume cu cel al unui inaintas decedat exprima continuitatea traditiei si speranta ca numele celui disparut nu va pieri cu totul, ci va continua prin copii. Se exprima astfel o legatura deosebit de puternica intre generatii.
De mentionat este si faptul ca in lumea evreilor sefarzi, exista si obiceiul de a da unui copil numele unei rude aflate inca in viata.

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut