INTREBARE:
De ce toata lumea e impotriva voastra, pentru ca este clar ca sunteti un popor care are ceva in plus fata de celelalte, iar comunitatile in care activati ar trebui sa va multumeasca pentru ca oriunde in lume evreii au adus bunastare…
RASPUNS:
In primul rand, va multumesc pentru aprecierile la adresa poporului evreu si a contributiei sale la cultura lumii. Imi pare foarte bine sa stiu ca exista si persoane precum sunteti dvs., care sa ii simpatizeze pe evrei si sa doreasca sa intretina relatii de prietenie si buna vecinatate.
In ceea ce priveste intrebarea dvs., desigur, raspunsul nu este unul usor de oferit. In mod normal si intr-o lume normala, sentimente precum ura sau gelozia sau fenomene sociale precum instigarea la ura si discriminarea pe orice fel de criterii nu ar trebui sa existe. Insa, din pacate, nu traim intr-o lume tocmai normala…
Anti-semitismul, pentru ca evident despre asta vorbim, este un fenomen pe cat de vechi pe atat de complex. El dateaza din vremurile biblice, din epoca lui Amalek si a lui Korah (Kore) – capitolele 17 din Exod si 16 din Numeri – si se intinde de-a lungul veacurilor pana la perioadele de opresiune a evreilor europeni in Evul Mediu (Cruciadele si pogromurile), la Inchizitia din Spania, la ideile anti-semite ale unor intelectuali germani din sec. 19, culminand cu Holocaustul si continuand apoi, sub forme mai subtile sau mai evidente, in zilele noastre.
Una dintre acuzatiile clasice impotriva evreilor este si aceea a uciderii lui Isus, acuza intarita de modul defavorabil de a-i privi pe evrei in Evangheliile crestine. Schisma dintre crestinii timpurii si evrei, produsa nu tocmai in termeni amiabili, este un alt moment istoric determinant in evolutia relatiilor evreilor cu lumea.
Ideile despre puritatea rasei, promovate de intelectuali germani si apoi perfectionate diabolic si criminal in timpul Holocaustului sunt un alt “imbold” dat anti-semitismului.
O alta posibilitate este aceea a necunoasterii. Datorita modului sau de organizare si a valorilor (religioase) distincte pe care se bazeaza, comunitatea evreiasca a fost intotdeauna un “taram necunoscut” pentru multi. Asa dupa cum spunea Nicolae Cajal (z”l), fost presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, “necunoasterea indeparteaza”… Evreii au fost acuzati in timpul istoriei de complot, de ucidere rituala, de incercarea de a conduce lumea, de a fi capetenii de loji masonice, de a fi adus comunismul in Europa, etc. Uriasa majoritate a acestor acuzatii sunt evident de o falsitate ce sfideaza absurdul. Cele care au un dram de adevar sunt in general fabulatii sau mituri profund distorsionate, precum si interpretari eronate (voit sau nu) ale evenimentelor istoriei.
In epoca moderna, un alt “rezervor de combustibil“ pentru anti-semitism este si conflictul Israeliano-Arab, care genereaza polemici si este mediatizat pe scara larga.
In orice caz, anti-semitismul si ura impotriva evreilor (uneori manifesta, paradoxal, in tari precum Polonia, in care populatia evreiasca actuala este de maxim 2000-3000 de evrei), sunt fenomene care nu cred ca vor putea fi explicate complet niciodata. Ele exista si sunt o plaga a societatii in care traim, fortandu-ne, pe toti cei care simtim aceasta responsabilitate morala, sa luptam cu toate fortele impotriva lor.
Opinii recente