Izgonita de acasa impreuna cu Ishmael, Hagar pleaca in pustiu si ramane nu dupa mult timp fara apa de baut. Nedorind sa vada moartea copilului, Hagar se indeparteaza. Dumnezeu il salveaza pe Ishmael, facand sa apara un izvor de apa.
Dumnezeu a auzit vocea tanarului si un inger al lui Dumnezeu a strigat la Hagar din ceruri si i-a spus: „Ce te nelinisteste, Hagar? Nu te teme, pentru ca Dumnezeu a auzit vocea tanarului din locul in care se afla.” – Geneza 21:17
COMENTARIUL LUI RASHI
Vocea tanarului – De aici vedem ca rugaciunea celor bolnavi este mai eficienta decat rugaciunea altora pentru ca ei sa se vindece, si [aceasta rugaciune] primeste raspuns inaintea rugaciunilor rostite de altii.
Din locul in care se afla – O persoana este judecata tinandu-se seama de faptele pe care le face in prezent si nu tinandu-se seama de ceea ce este destinat sa faca [in viitor]. Pentru ca ingerii din ceruri l-au acuzat pe Ishmael, spunand: „Stapane al Lumii, el [Ishmael], al carui descendenti sunt destinati sa ii omoare pe copiii tai [evreii] prin insetare, vei face tu oare ca o fantana sa se ridice din pamant pentru el?”Dumnezeu le-a raspuns: „Ce este el acum? Este el un om drept sau nedrept?” Ei I-au spus [lui Dumnezeu]:„Este un om drept.” El le-a spus lor: „Tinandu-se seama de faptele lui de acum il voi judeca.” Acesta este sensul frazei „din locul in care se afla”, in starea in care este acum, il voi judeca…
SUPRA-COMENTARIU PE RASHI
Principiul „b’asher hu sham” (o persoana este judecata in concordanta cu faptele de pana in prezent, si nu in concordanta cu ceea ce este destinata sa faca in viitor), este un principiu pe care societatea moderna il aplica tot timpul. Pe cei care ucid nu ii pedepsim decat pentru crimele comise, si nu pentru ceea ce vor face in viitor, cu toate ca din punct de vedere statistic, oamenii care au ucis o data cu sange rece sunt „predispusi” sa repete aceste fapte. Si la fel este valabil pentru hoti, violatori etc…
Insa doua lucruri merita amintite. Primul este acela ca (aproape) niciodata cand aplicam acest principiu in viata de zi cu zi, nu ne dam seama ca el isi are originea in Tora, intr-o explicatie pe care Rashi o ofera la un verset aparent banal din pericopa Vaieira. De ce ne spune Tora ca Dumnezeu a auzit vocea tanarului„din locul in care se afla [acesta]”? De unde altundeva ar fi putut sa auda?!? Este evident ca din locul in care se afla! Ei bine, explica Rashi folosindu-se de Midrash, „locul” in care se afla Ishmael inseamna de fapt altceva decat locatia fizica, geografica in care se afla. Insemna ca acum era un copil nevinovat, care, desi destinat sa comita fapte reprobabile, acum nu facuse inca nici o faradelege. Iar Dumnezeu i-a ascultat vocea acum, „din locul in care se afla”…
Al doilea lucru este o simpla intrebare. De cate ori nu suntem tentati sa judecam bazandu-ne pe ce credem ca se va intampla? De cate ori nu facem greseala de a nu acorda credit unor oameni, pentru simplul fapt ca „stim noi sigur” ca vor face ceva rau?!?
Si poate ca ar trebui sa ne gandim mai bine…
Shabat Shalom!
Opinii recente