INTREBARE:
Este atestata istoric cifra de 400 de ani de vietuire a evreilor in Egipt?

RASPUNS:
Cei patru sute de ani de trai ai evreilor in Egipt nu numai ca nu sunt confirmati istoric, dar nici macar nu sunt 400 de ani! Intr-adevar, in Geneza 15:13, Dumnezeu ii promite lui Avraham ca urmasii lui „vor fi straini intr-o tara care nu le va apartine si ca vor fi transformati in sclavi si oprimati timp de 400 de ani”.

Cei 400 de ani la care se refera acest verset nu iau in calcul numai perioada petrecuta de evrei in Egipt, ci se contorizeaza mai multe… Conform lucrarii Seder Olam (Randuiala Lumii), atribuita rabinului Iosi ben Halafta si citata de catre Talmud, cei patru sute de ani promisi lui Avraham incep la 30 de ani dupa aceasta promisiune, odata cu nasterea lui Itzhak. Desi locuitorii Canaanului il numesc pe Avraham „print al lui Dumnezeu in mijlocul nostru” (Geneza 23:6), Tora ne povesteste ca Itzhak nu a mai beneficiat de aceeasi stima, el fiind tratat ca un strain. Din acest motiv, perioada de 400 de ani incepe odata cu nasterea lui Itzhak, care (atentie!) s-a nascut pe data de 15 Nisan (exact de Pesah).

In versetul 12:41 din Exodul, Tora ne spune insa ca „S-a intamplat la sfarsitul celor 430 de ani, exact in acea zi, ca toata ostirea lui Dumnezeu a parasit Tara Egiptului.” Maimonide (Rambam) explica in lucrarea sa Igheret Teiman ca o parte din tribul Efraim au crezut ca perioada de 400 de ani incepe chiar de la legamantul cu Avraham si nu 30 de ani mai tarziu (la nasterea lui Itzhak). In consecinta, 30 de ani inainte de Exod, acesti oameni au incercat sa paraseasca Egiptul si multi au fost ucisi de catre egipteni.

In orice caz, conform opiniei lui Rashi, perioada efectiva petrecuta de evrei in Egipt a fost de doar 210 ani. Ultimii din acesti ani au fost insa unii de sclavie accentuata si in consecinta au contat mai mult in economia intregii perioade.

Share This
Sari la conținut