O simpla idee, in aceasta saptamana, o idee pentru reflectie personala…

Cum este posibil oare ca Iaacov sa nu fi stiut ca si-a petrecut noaptea nuntii alaturi de Leea si nu de Rahel? Textul Torei ne spune ca “s-a intamplat dimineata si iata ca era Leea.” (Geneza 29:25)

Unii dintre comentatori sugereaza faptul ca acest episod indica “modestia” lui Iaacov si a Leei, si anume ca in tot timpul acelei nopti nu s-au vazut si nu si-au vorbit. (Radak)

Talmudul explica faptul ca Iaacov a fost de fapt inselat printr-un alt mecanism. Crezand ca Lavan, tatal Leei si al lui Rahel, le va schimba pe fete intre ele, Iaacov i-a dat lui Rahel o parola pentru a o recunoaste. In ultimul moment, Lavan a facut schimbul iar Rahel, temandu-se ca sora sa va fi umilita public (atunci cand complotul urma sa fie dat in vileag), i-a oferit de bunavoie acesteia parola. (Talmud, Tratatul Meghila 13b).

Insa toate aceste explicatii conduc in fapt catre o alta intrebare…

Oare casatoria lui Iaacov cu Leea a fost in acest caz legitima? Nu este oare acesta un caz clasic in care casatoria ar trebui considerata nula pe motivul ca a fost intemeiata pe baze false (in ebraica: mekah taut – o “achizitie” eronata)?!?

Un raspuns posibil la aceasta intrebare este si acela ca desi Iaacov a inteles chiar din seara nuntii ca Leea era cea cu care urma sa isi petreaca noaptea, si ca a acceptat aceasta situatie. In acest caz, cuvintele Torei “iata, era Leea” pot fi explicate simplu prin faptul ca obstea, cei dimprejur, au inteles aceasta manevra abia dimineata. Iaacov, in schimb, a stiut chiar de seara…

In afara acestor incercari de a intelege inselarea lui Iaacov, exista si o abordare kabalistica, una care ne prezinta o idee fundamentala despre dragoste. Rahel reprezenta femeia cu care Iaacov dorea sa se casatoreasca. Insa se intampla adesea ca odata casatoriti, oamenii sa descopere aspecte ale personalitatii celuilalt (sot sau sotie) pe care nu le cunosteam. Acesti factori necunoscuti sunt simbolizati aici de Leea. In orice relatie, vor exista elemente din personalitatea partenerului care ne vor lua prin surprindere.

Aceste elemente pot fi nedorite. Insa marea incercare in acest caz este tocmai aceea de a face pace cu cel sau cea pe care il sau o iubim si de a realiza ca dragostea inseamna acceptarea intregii persoane, cu bune si cu rele. Se poate intampla ca aceasta parte necunoscuta sa fie chiar o latura pozitiva pana in acel moment nicicand ivita. Aceste trasaturi au uneori capacitatea sa revitalizeze o relatie sau sa-i adauge “sare si piper”. Iar in alte cazuri, se poate ca aceste trasaturi sa fie tocmai opusul a ceea ce dorim sau avem nevoie.

“Ve hine Leea” – “Si iata, era Leea” ne spune ca in orice relatie exista elementul surpriza, elementul pe care nu il alegem in mod constient si pe care nu ni-l dorim intotdeauna, elementul Leea.

Shabat Shalom

Share This
Sari la conținut