INTREBARE:
In Cartea Rut, ce reprezenta in contextul de atunci, sa nu se faca cunoscuta lui Boaz? Ce reprezenta sa-i descopare picioarele? In ce perioada a anului se secera orzul?

RASPUNS:
„A se face cunoscuta lui Boaz” (Rut 3:3) este un indemn pe care Naomi i-l da lui Rut, de a nu isi face cunoscuta prezenta lui Boaz pana cand momentul va fi potrivit. Verbul „a cunoaste” (le’hodi in limba ebraica) este insa si un eufemism pentru relatii sexuale: in multe instante, Tora spune „si X a cunoscut-o pe sotia sa si ea a avut un fiu” (a se vedea spre exemplu Geneza 4:1 – Adam si Eva). In acest sens, dupa cum explica rabinul american Meir Zlotowitz, Naomi a anticipat faptul ca Boaz si Rut vor deveni sot si sotie (deoarece era deosebit de comun in acele timpuri ca o femeie al carei sot murea fara a lasa urmasi sa se marite cu unul dintre fratii sau rudele apropiate ale decedatului – leviratul sau ibum in limba ebraica). Anticipand aceasta uniune, Naomi a dorit ca toate circumstantele sa fie favorabile acestei uniuni inainte ca Rut sa „se faca cunoscuta” lui Boaz.

„A descoperi picioarele” (Rut 3:4) are in contextul prezentat anterior o conotatie sexuala de asemenea. De altfel, Talmudul se refera de multe ori la actiuni-simbol pe care o femeie are sau nu voie sa le faca pentru sotul ei, in functie de anumite circumstante cum ar fi doliul sau perioada de separare datorata menstruatiei. Printre aceste actiuni este mentionata si actiunea de a ii spala fata, mainile si picioarele sotului, care era presupusa a avea rol in preludiul sexual.

Secerisul orzului avea loc primavara, inainte de sarbatoarea de Pesach. De altfel, imediat dupa incheierea perioadei secerisului, o ofranda de orz era adusa la Templul din Ierusalim, dupa care consumarea orzului devenea permisa. (a se vedea Leviticul 23:9-14)

Share This
Sari la conținut