INTREBARE:
In ce consta faptul ca Dumnezeu le-a facut case celor doua moase: Shifra si Pua?

RASPUNS:
Versetele la care faceti referire sunt cele din Exodul 1:15-21, in special versetul 1:21: „Si pentru ca moasele s-au temut de Dumnezeu, Acesta le-a facut case.”

Explicatia pe care o ofera Rashi (cel mai mare comentator al Torei, Franta, secolul 11) porneste in primul rand de la ideea pe care Midrash-ul (Shemot Raba) si Talmudul (Sota 11b) o indica, si anume ca Shifra este de fapt Ioheved, mama lui Moshe, iar Pua este Miriam, sora acestuia. Aceasta idee se bazeaza de fapt pe conceptul de conservare a personalitatilor biblice, care se regaseste in numeroase instante in traditia rabinica, precum si pe posibilitatea ca numele de Shifra si Pua sa fi fost numele egiptene ale celor doua femei.

Pornind de la aceasta explicatie, Rashi este de parere ca aceste „case” pe care le indica Tora se refera de fapt la dinastii si familii cu rol semnificativ in cadrul poporului evreu. Astfel, Ioheved (Shifra) este cea care primeste „Casa Preotilor”, deoarece Moshe si Aaron sunt personalitatile de seama ale tribului Levi: Aaron este primul Mare Preot si cel de la care incepe intreaga dinastie a kohenilor (preotilor), iar Moshe este conducatorul poporului evreu si cel mai mare profet al tuturor timpurilor.

Miriam (Pua) este cea din care se trage dinastia regilor evrei, culminand cu regele David si cu Mesia care, conform traditiei iudaice, va fi descendent din aceasta familie.

Share This
Sari la conținut