In Israel, trebuiau intaii-nascuti dintre fii si animale rascumparati. Care este acum ritualul de rascumparare? Va multumesc.

Intr-adevar, ceremonia de rascumparare a intailor nascuti, de origine biblica, a fost practicata doar pana la Distrugerea Celui de-al Doilea Templu.

In zilele noastre, la doar cateva zile practic de la Brit Mila (circumcizie) se mai practica un singur ritual in legatura cu rascumpararea, cel numit Pidion HaBen (rascumpararea fiului). Pentru orice copil evreu intai-nascut, „deschizator al pantecului mamei sale” (adica nascut prin nastere naturala, nu cezariana, si a carui mama este la prima sarcina), aceasta ceremonie trebuie efectuata, incepand cu a 30-a zi de la nastere. Ceremonia nu se efectueaza daca tatal copilului este Kohen sau Levi sau daca mama este fiica de Kohen sau Levi. Motivul pentru aceasta ultima regula este acela ca un fiu de Kohen sau Levi ar trebui oricum sa slujeasca in Templu, in cazul in care acesta ar exista si functiona si, in consecinta, nu poate fi rascumparat de la ritualul Templului.

Ceremonia implica intotdeauna prezenta unui Kohen, intr-un fel „reprezentantului” lui Dumnezeu in aceasta tranzactie, si cel care detine, conform halaha, pana la rascumparare, dreptul simbolic de a decide daca fiul respectiv va sluji in Templul din Ierusalim. Cu o suma de 5 shekeli (selaim) de argint, tatal copilului il „rascumpara” pe acesta de la Kohen, raspunzand mai intai la intrebarea: „Ce preferi? Pe fiul tau inapoi, in schimbul a 5 shekeli de argint, sau preferi sa pastrezi banii?” Desigur, intrebarea (la fel ca si ceremonia) este simbolica.

In cazul in care tatal copilului nu il poate rascumpara, sau daca tatal nu este evreu sau daca este decedat, obligatia de rascumparare revine însuși copilului, atunci cand implineste varsta majoratului.

Share This
Sari la conținut