INTREBARE:
In Romania, este permis femeilor sa spuna Kadish sau trebuie platit un barbat pentru acest lucru?

RASPUNS:
Obiceiul de a spune Kadish dupa decesul unei rude apropiate (parinte, frate, sora, copil) este parte integranta din porunca iudaica de a onora memoria parintilor, chiar si dupa decesul acestora (porunca este mentionata in Cele Zece Porunci).

Deoarece se inscrie in randul poruncilor Torei shehazman grama (care au o perioada bine definita in timp pentru a fi indeplinite), multi rabini considera ca recitarea Kadish-ului poate fi facuta numai de catre barbati. Aceasta provine din faptul ca toate poruncile pozitive ale Torei care pot fi indeplinite numai intr-un interval bine definit in timp (ca, de exemplu, rugaciunea zilnica, punerea de talit si tfilin, statul in suca de Sucot, suflatul in shofar de Rosh Hashana, etc.) nu sunt obligatorii pentru femei. Desi o femeie care doreste sa indeplineasca o asemenea porunca nu trebuie impiedicata sa o faca, traditia iudaica a consacrat recitarea Kadish-ului numai de catre barbati. Obiceiul consacrat este acela ca o femeie care isi pierde (Doamne, fereste!) parintele, sotul, fratele, sora sau copilul sa angajeze si sa plateasca simbolic un barbat evreu care sa spuna Kadish timp de 11 luni in memoria celui sau celei disparut(e).

Exista si opinii care afirma ca porunca biblica de a onora parintii permite unei femei sa recite Kadish in memoria parintilor, in prezenta unui minian.

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut