INTREBARE:
Indraznesc sa va intreb despre „carul heruvimilor” din 1 Cronici capitolul 28 versetul 18. Nu inteleg semnificatia lui si nu apare in descrierea chivotului din Exod.

RASPUNS:
Carul heruvimilor care apare in Cronici I 28:18 este in fapt doar un alt nume pentru capacul cu care era acoperit Chivotul Legamantului in care erau pastrate Tablele Legii. Acest capac, care apare in versetul 25:18 din Exodul, era ornat cu doi cherubim, cu infatisare de copii si cu aripile desfacute. Intreg ansamblul era realizat dintr-un bloc solid de aur, neexistand nici o imbinare. Va atasez si o fotografie preluata de pe Internet si in care apare o reprezentare moderna aproximativa a Chivotului Legamantului.

Cherubim

Conform traditiei, acest capac din aur masiv era punctul central al Mishkan-ului (Tabernacol), fiind amplasat in Ohel Moed (Cortul Intalnirii). Din punctul in care se impreunau aripile celor doi cherubim – traditia spune – vorbea Dumnezeu cu Moshe.

Din punct de vedere alegoric, celor doi cherubim le-au conferite multe semnificatii… In primul rand, ideea puritatii, reprezentata de cele doua chipuri de copii, este evidenta. In al doilea rand, cherubim-ii de pe Capacul Chivotului Legamantului reprezinta pacea (pentru ca cherubim-ii se uita unul la altul). O alta ipostaza in care sunt prezenti cherubim este indicata in Geneza 3:24, atunci cand – la izgonirea lui Adam si a Evei din Gradina Edenului – doi cherubim cu sabii de foc (simbol al razboiului) sunt pusi sa „apere” intrarea in Eden.

P.S. Apropo, felicitari pentru atentia de care ati dat dovada in lectura celor doua paragrafe, din Cronici si din Exodul!

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut