INTREBARE:
Israelul a fost impartit in 12 shvatim (triburi), corespunzatoare fiilor lui Yaakov Avinul. Este adevarat ca despre 3 si 1/2 nu se stie unde sunt?

RASPUNS:
Israelul a fost intr-adevar impartit in triburi, 12 la numar conform traditiei, cu toate ca tribul Iosef are de fapt doua componente distincte (Efraim si Menashe).

Problema determinarii exacte a identitatii si chiar localizarii acestor triburi in zilele noastre este mult mai complicata. In urma exilului babilonian (secolul 6 i.e.a.), poporul evreu a fost deportat din Israel. Atunci cand s-au intors in Tara Sfanta, in anul 539 i.e.a. si au reconstruit Templul din Ierusalim, zece din cele douasprezece triburi ale lui Israel se „pierdusera” din punctul de vedere al identitatii iudaice exacte. Deoarece multi evrei nu au revenit in Israel odata cu reintoarcerea masiva din 539 i.e.a. ci au ramas in urma si s-au asimilat printre alte culturi, traditia iudaica i-a numit Cele Zece Triburi Pierdute.

Multe ipoteze au fost lansate legate de identitatea si locatia acestor triburi. Ele sunt deosebit de variate, mergand de la localizarea dincolo de Sambation (un fluviu legendar despre care se spune ca arunca pietre in zilele saptamanii si „se odihneste” de Shabat) si pana la identificarea cu diverse grupari si popoare din variate regiuni ale lumii, care se pretind descendenti ai acestor triburi si pastreaza inca traditii similare cu cele iudaice. Este cazul, spre exemplu, al gruparilor Bnei Efraim din sudul Indiei, Bnei Menashe din nord-estul Indiei, Beta Israel sau Falash din Etiopia (descendenti ai tribului Dan) sau evreii din Persia (descendenti ai tribului Efraim). Unele dintre aceste grupari au fost categoric identificate cu iudaismul, in timp ce statutul altora este in continuare in disputa.

Conform traditiei, in ziua de astazi, poporul evreu este impartit in trei diviziuni majore: koheni (membri ai tribului Levi, urmasi ai lui Aaron, fratele lui Moshe, Mare Preot al Tabernacolului), leviti (membri ai tribului Levi, cei care asistau si ajutau in ritualul Templului) si restul triburilor, despre care insa nu se stie cu exactitate din ce trib fac parte.

Exista in iudaism si o grupare de doua triburi si jumatate (nu 3 si 1/2, ci 2 si 1/2 !), care insa este o referinta biblica. Este vorba despre capitolul 32 din Numeri, in care triburile Reuven, Gad si jumatate din tribul Menashe ii cer lui Moshe sa primeasca o portiune din Transiordania in schimbul partii care li s-ar fi cuvenit pe teritoriul Israelului. Aceste doua triburi si jumatate nu au nici o legatura cu cele zece pierdute in urma exilului babilonian.

Share This
Sari la conținut