INTREBARE:
M-am uitat pe harta Israelului si am vazut o zona hasurata West Bank. Ce este cu aceasta? Daca e parte din Israel de ce e hasurata? Unde e granita cu Palestina?

RASPUNS:
Definirea zonei care poarta numele de West Bank nu este una simpla. Termeni variind de la „teritorii ocupate” si pana la „teritorii in disputa” au fost si sunt in continuare vehiculati de catre mass-media internationala (in general in functie de culoarea si afinitatile politice ale sursei mass-media). Statutul exact al acestei zone geografice nu este foarte clar nimanui, el continuand chiar si astazi, dupa aparenta solutionare a problemelor, sa fie subiect de controverse aprigi la nivel politic, economic si social. Raspunsul pe care vi-l voi oferi in continuare va prezenta in termeni foarte succinti istoria acestui teritoriu, pentru ca tot complexul de evenimente desfasurate acolo a contribuit la statutul pe care il are astazi.

Statul Israel si-a declarat independenta in anul 1948, fiind atacat in aceeasi zi de practic toate statele arabe din regiune. Razboiul de Independenta a durat aproximativ un an. In anul 1949, in urma tratatului de pace semnat de Israel si Iordania, West Bank (numele provine de la situarea sa geografica pe malul vestic al raului Iordan) a primit statutul de teritoriu iordanian. Ca urmare a razboiului din 1967, teritoriul a fost preluat sub controlul Statului Israel din motive de securitate militara. Pana in 1970, urmare planului de colonizari propus de administratia Begin, teritoriul s-a aflat sub influenta politica si economica a Israelului, insa conflictele cu populatia deja existenta (araba) au crescut in intensitate. Desi acordul de la Camp David (1978) a propus auto-guvernarea araba in West Bank, punerea in practica a acestei solutii a intampinat variate greutati si a fost un proces indelungat si usor neclar in desfasurare.

Un nou val de violente a izbuncnit in 1982, in urma incursiunilor israeliene in teritorii, incursiuni menite sa puna capat valului de violente arabe declansate impotriva Israelului. Izbucnirea Intifadei din 1987 si a Razboiului din Golf (1991) au contribuit de asemenea la mentinerea situatiei tensionate in West Bank.

Un acord intre Israel si OEP (Organizatia pentru Eliberarea Palestinei) a fost intr-un final perfectat in anul 1993. Vaste teritorii din West Bank, Fasia Gaza si orasul Ierihon au fost predate autoritatii palestiniene pana in 1996. Urmare unei noi serii de atentate sinucigase, in martie 1996, Israelul a inchis granita cu West Bank-ul. Acordurile semnate intre partea israeliana si cea palestiniana au facut ca totusi, pana in anul 2000, marea majoritate a West Bank-ului sa treaca sub controlul palestinian. Autoritatea palestiniana are astazi controlul practic asupra intregului teritoriu West Bank. La 15 august 2005, printr-un act unilateral, Israelul a decis sa se retraga din Fasia Gaza, lasand teritoriul complet sub controlul fortelor Autoritatii Palestiniene.

Hartile actuale a Israelului nu mai cuprind teritoriile din Fasia Gaza si West Bank (majoritatea hartilor disponibile online sunt insa mai vechi si fac referire la aceste teritorii ca fiind in disputa).

Share This
Sari la conținut